
در شرایطی که اقتصاد ترکیه برای بازیابی دوباره ارزش لیر از سقوط سال 2018 تلاش میکند، علاقه این کشور به بیت کوین همچنان زیاد است.
ترکیه در میان 14 کشوری که در نظرسنجی اخیر ING – گروه بانکی هلندی – انجام شد، علاقه بیشتری نسبت به بیت کوین نشان داده است. 62 درصد از ترکها رمز ارزها را مثبت ارزیابی کردهاند، در حالی که 36 درصد گفتهاند تمایل دارند دستمزدشان با بیت کوین پرداخت شود. در همین حال، اتریشیها تنها با 13 درصد موافق، بدبینترین افراد نسبت به رمز ارزها شناخته شدند. این تمایلات با توجه به چالشهای اخیر اقتصاد ترکیه، کاملا منطقی به نظر میرسد.
نگرانیهای صنعتی در ترکیه رو به گسترش است
با توجه به سقوط ارزش لیر در سال 2018، ترکیه هنوز تلاش میکند تا جایگاه خود را پیدا کند. نورا نئوتبوم، اقتصاددان ABN، تنها انتظار یک «بهبود متوسط» پس از آن سال بیرحم را دارد.
به گزارش رویترز، تولید صنعتی ترکیه برای 10 ماه متوالی سیر نزولی داشته است. در همین حال، فعالیتهای تولیدی آن به مدت 15 ماه پیدرپی نیز کاهش یافته است. هیلمی یاواس، اقتصاددان یاتیریم فینانسمن، به رویترز گفت که دلیل این امر کاهش تقاضاست.
«با توجه به قدرت صادرات، تولید صنعتی در نیمه اول سال تا حدی متعادل شده بود، اما شاهد این هستیم که تقاضای کافی از طرف خارجیها وجود ندارد. در حال حاضر در بخش صنعت در خارج از کشور، روند کاهشی قابل توجهی مشاهده می شود که به تدریج روی ما اثر میگذارد.»
در همین حال، دولت ترکیه کسر بودجه 68.7 میلیارد لیری (12.3 میلیارد دلار) را تنها برای هفت ماهه ابتدایی سال منتشر کرد.
راهحل بیت کوین
با توجه به ناآرامیهای زیاد اقتصادی، بسیاری از شهروندان این کشور برای حفظ پایداری به بیت کوین روی آوردهاند. در حال حاضر لیر، هفتمین پول ملی تجاری با پرچمداری رمز ارزها است. در یک نظرسنجی از سوی استتیستا، پورتال آنلاین آلمانی در زمینه آمار، ترکیه پیشرو دیگر کشورها در استفاده از رمز ارزها در 20 درصد است.
آنها تنها نیستند. کشورهای دیگری که نرخ ارزهای آنها با تورم ارزی قابل توجهی مواجه شده است، به رمز ارزها روی آوردهاند. آرژانتینیها در اوایل امسال، مقدار زیادی بیت کوین در مقابل تورم ارزی بسیار زیاد پزو آرژانتین خریداری کردند. شهروندان ونزوئلا نیز اقدامات مشابهی انجام دادند. برایان فونسکا، استادیار دانشگاه بینالمللی فلوریدا، به inverse.com گفت؛ «ونزوئلاییها در حال حاضر به رمز ارزها به عنوان راهکاری برای مقابله با عدم ثبات و تورم ارزی روی آوردهاند.»
بهرهبرداری صرافیهای رمز ارزی
این کشورها به بیت کوین علاقهمند میشوند، چرا که رمز ارزها توسط دولت کنترل نمیشوند و به طور کامل تحت کنترل هیچ کشوری قرار ندارند. هیچکس این موضوع را به علاوه صرافیهای رمز ارزها که اغلب درصدی را از کشورهایی که در آشفتگی به سر میبرند، دریافت میکنند، نمیفهمد.
به نقل از بلومبرگ، رایان استاینبرگ، مدیر ارشد اجرایی ارکا، شرکت رمز ارزی مستقر در لسآنجلس گفت: «بیت کوین در حال تبدیل شدن به آخرین گزینه مربوط به داراییها در مناطقی است که با کاهش شدید نرخ ارز و ناپایداریهای سیاسی مواجه هستند. تنها در هفته گذشته، بیت کوین با صعود حدود 50 درصدی نسبت به پزو آرژانتین و پاداشهای قابل توجه در تراکنشهای داخلی معامله شد. آرژانتینیها تنها نیستند و در حال پیوستن به صف ونزوئلا، هنگکنگ و ترکیه هستند که تلاطمهای مشابهی را تجربه کردهاند.»