
پژوهشگران دانشگاه تسینگوا طرح جدیدی را پیشنهاد داده اند که در آن به نقش بلاک چین در حفاظت از میراث فرهنگی اشاره میشود.
کلیات این طرح که به تازگی اعلام شده مدل مفهومیجدیدی را معرفی میکند که با استفاده از قابلیت های بلاک چین به ذخیره سازی و اشتراک گذاری نسخه های دیجیتال آثار با ارزش تاریخی و فرهنگی میپردازد.
سه استاد دانشگاه تسینگوا که در چین واقع شده در پاسخ به چیستی اجزای این مدل مفهومیبه دو بخش اصلی اشاره کردند.
بخش اول دربرگیرنده یک سیستم پردازش سه بعدی است که قابلیت اسکن اشیا تاریخی با ارزش را دارد. در بخش دوم تمام داده های حاصل از پردازش ها بعد از گذر از فرایند درهم سازی (Hashing) رمزگذاری شده و سپس در یک بلاک چین خصوصی ذخیره میشود.
مخترعان این مدل مفهومیکه با هدف حفظ میراث فرهنگی طراحی شده بر این باورند که شرکت موزه ها یا مثلاً گالری ها به عنوان گره های شبکه بلاک چین و ثبت داده های اشیا تاریخی که در اختیار دارند در این شبکه باعث رشد شبکه و ایجاد یک دفترکل مشترک باقابلیت مشاهده رکوردها و آپلود موارد جدید برای همه اعضا میشود.
در بخشی دیگر از این طرح ثبت اختراع آمده است که در هر بار به روزرسانی دفترکل مشترک، یک رشته درهم (Hash) تولید میشود و این رشته درهم در یک بلاک چین عمومی ثبت خواهد شد تا شفافیت امور افزایش پیدا کند.
پژوهشگران دانشگاه تسینگوا همچنین امیدوارند این راهکار جدید هزینه های انتقال اطلاعات بین مراکز مرتبط به میراث فرهنگی را کاهش دهد و در کنار آن سطح کارایی این مراکز را بیشتر کند.
علی رغم اینکه عملکرد فنی این مدل مفهومیچندان به وضوح توضیح داده نشده اما احتمالا برای توسعه شبکه بلاک چین خصوصی، یکی از محصولات شرکت بزرگ تنسنت استفاده خواهد شد که سال گذشته توسط این شرکت چینی معرفی شده است.
اما طرح اختراع ارائه شده توسط دانشگاه تسینگوا چندان هم جدید و بکر نیست. در ماه مارس سال جاری میلادی یک موسسه خیریه انگلیسی تحت عنوان English Heritage تصمیم گرفت از فناوری بلاک چین استفاده کند تا ضمن جذب خیرین بیشتر به حفظ میراث فرهنگی هم کمک کند.