
کاردانو ظاهراً یک آلت کوین دیگر است اما خیلی ها معتقدند میتواند نسخه بهبودیافته اتریوم باشد که حتی قابلیت های بیشتری هم دارد.
در وب سایت کاردانو ادعاشده است که این پروژه بیشتر از یک رمز ارز است. در واقع یک پلتفرم فناورانه است که میتوان اپلیکیشن های مالی که هر روز توسط اشخاص حقیقی و حقوقی در سراسر جهان مورداستفاده قرار میگیرد را بر روی آن اجرا کرد.
در حقیقت کاردانو بعد از معرفی خیلی زود به یک محبوبیت جهانی رسیده است. این رمز ارز با نماد ارزی ADA که بهای آن در ابتدا با دشواری به 0/02 دلار میرسید در ژانویه 2018 به 1/3 دلار رسید و جایگاه پنجم را در فهرست ارزهای دیجیتال Coinlib به خود اختصاص داد.
اما ADA هم از کاهش قیمت گسترده بازار رمز ارز ها در امان نمانده و حالا با قیمت 0/12 دلار (در زمان نگارش این پست) به جایگاه هشتم جدول بسنده کرده است.
با این حال ساختار بلاک چین کاردانو همچنان موردستایش بسیاری از اهالی دیار رمز ارز ها است. متی گرینزپن، به عنوان تحلیل گر در صرافی eToro مطالعه ای را بر روی کاردانو، مبانی فنی و توسعه های آینده آن انجام داده است که نتیجه آن را در یک جمله خلاصه میکند:
کاردانو به عنوان سکویی برای اکوسیستم اپلیکیشن های غیرمتمرکز ایجادشده است.
این در حالی است که بلاک چین اتریوم و حتی چندین بلاک چین دیگر مثل نئو، تران، ای اواس (EOS) و … همین ادعای میزبانی اپلیکیشن های غیرمتمرکز را دارند که البته از این بین اتریوم بیشترین سابقه و ارزش را دارد.
اما بین کاردانو و اتریوم تفاوت هایی هم وجود دارد که شاید همین تفاوت ها بتواند در آینده نه چندان دور باعث برتری اولی بر دومیشود.
مؤسس کاردانو، چارلز هاسکینسون میگوید این رمز ارز و شبکه بلاک چین آن بر پایه یک پروتکل منبع باز ساخته شده که از پژوهش های دانشگاهی متعدد و معتبر نشأت گرفته است. این اولین تفاوت کاردانو با اتریوم است و نکته دیگری که میان آن ها مشترک نیست برمیگردد به معماری شبکه بلاک چین کاردانو که به صورت دولایه است. لایه اول به میزبانی از تراکنش های ADA اختصاص داده خواهد شد در حالیکه لایه دوم برای اکوسیستم اپ های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند طراحی شده است.
درنهایت کاردانو قابلیت پردازش تعداد بسیاری از تراکنش ها در ثانیه را دارد که بسیار بیشتر از ظرفیت 4 تا 7 تراکنش در ثانیه اتریوم است.
اما اوضاع برای همسایه چندساله بیت کوین یعنی اتریوم خیلی هم آشفته نیست. بلاک چین اتریوم تعداد کاربران بیشتری دارد و به مناسبت همین موضوع ارزش بازارش هم بیشتر از کاردانو است.
همین نکته نشان میدهد که کاردانو باید علاوه بر رقابت با پلتفرم های دیگری مثل تران و ای اواس، آن قدر ارزش های افزوده و جذابیت داشته باشد که بتواند جایگاه همسایه بیت کوین را تصاحب کند.
آقای چارلز هاسکینسون، موسس کاردانو
اما اصلاً چه اتفاقی افتاده که متخصصان، کاردانو را با اتریوم مقایسه میکنند و آن را نسخه بهبودیافته آن میدانند؟ کلید حل این معما برمیگردد به همین آقای هاسکینسون.
وی یکی از 8 هم بنیانگذار اتریوم بود که در سال 2014 در پی بروز اختلافات با سایر رهبران اتریوم درباره تبدیل اتریوم به یک پروژه انتفاعی و تدوین ساختار حاکمیتی برای آن از ادامه مسیر منصرف شد و تصمیم گرفت با جرمیوود شرکت IOHK را تأسیس کنند.
چارلز و جرمیدر این شرکت برای سازمان ها و مؤسسات عمومیو خصوصی بلاک چین و رمز ارز میسازند.
و کاردانو یکی از همین پروژه ها بود که بعدتر جایگاه ویژه ای پیدا کرد. هاسکینسون در یک مصاحبه اختصاصی با Finance magnates در اوایل 2018 میلادی شدیداً به پیشرفت این پروژه ابراز امیدواری کرده و گفته است ظرف یک سال میتواند رقابت تنگاتنگی با بیت کوین و اتریوم داشته باشد.
بسیاری از افراد در میزان نوآوری کاردانو و اهدافی که دنبال میکند شکی ندارند اما بعضی از تفکرات آقای هاسکینسون شاید بر روی این آینده روشن تاثیر بگذارد و البته این موضوعی است که فقط در گذر زمان مشخص میشود.