
بلاکچین استلار با هدف انتقال داراییهای دیجیتال بر روی بلاکچین طراحیشده، اما ممکن است به علت عدم تمرکز کافی نتواند این وظیفه را انجام دهد.
اخیراً اختلالاتی در بلاکچین این رمز ارز به وجود آمد و تأیید تراکنشها در این شبکه برای بیشتر از یک ساعت غیرفعال شد.
اگرچه توکنهای XLM هیچکدام از اعضای شبکه از دست نرفت اما این مسئله شدیداً برای بنیاد استلار خبرساز شده است. رسانهها بر این باورند که بلاکچین این رمزارز بهاندازه کافی غیرمتمرکز نیست و به همین دلیل فرایند اجماع به شکل درست در آن اجرا نمیشود.
استلار از کجا آمد؟
استلار پلتفرمی است که برای انتقال داراییهای دیجیتال بین افراد در قالب حواله طراحیشده است. «جد مک کالب» معروف (شخصی که صرافی Mt. Gox را تأسیس کرد و در ایجاد رمز ارز ریپل نقش داشت) آن را در سال 2014 طرحریزی کرد.
نماد ارزی استلار XLM یا لومن است و در حال حاضر نهمین رمز ارز بر اساس میزان ارزش بازار است.
روش اجماع در این رمزارز توافق بیزانسی فدرال (FBA) نام دارد که نسبت به روشهای معمول در بلاکچینهای دیگر از جمله اثبات کار و اثبات سهم انرژی کمتری مصرف میکند و هزینه آن کمتر است.
در این روش بهجای تکیهبر تمام گرههای شبکه (Node) صرفاً از حدنصاب آنها استفاده میشود. هر دو گره با همدیگر یک حدنصاب را تشکیل میدهند و درنهایت مجموعه حدنصابها با همدیگر درباره وضعیت لحظهای بلاکچین استلار تصمیم میگیرند و به توافق میرسند.
استلار بهاندازه کافی غیرمتمرکز نیست!
مدیر ارشد فنی بنیاد توسعه استلار میگوید علت اخلال در اجماع بین گرههای بلاکچین استلار در تاریخ 15 می، افزایش ناگهانی تعداد گرهها و درواقع بیشتر شدن درجه عدم تمرکز در این بلاکچین است.
بااینحال چندی پیش سه پژوهشگر از یک موسسه علمی پژوهشی کره جنوبی مقالهای را منتشر کردند که نشان میداد این رمز ارز به طرز چشمگیری متمرکز است.
یافته اصلی این تحقیق نشان میدهد اتکای بلاکچین استلار به تعداد محدودی از گرهها و مخصوصاً آنهایی که توسط خود بنیاد توسعه استلار کنترل میشود عامل اصلی کاهش عدم تمرکز این شبکه بلاکچین است.
«دیوید مازیراس» ضمن تأیید نتایج این تحقیق دراینباره میگوید: «ما خوشحال هستیم که پژوهشگران به این موضوع علاقه نشان دادهاند. اما شرایط نسبت به آن چیزی که در مقاله مورد تحلیل قرارگرفته بهتر شده است. اکنون بنیاد استلار دیگر نمیتواند شبکه را با کنترل خودش متوقف کند و هر دو گره نمیتوانند بر روی پویایی یکدیگر اثر بگذارند.»
وی بار دیگر بر روی این نکته تأکید کرده که اختلال در عملکرد به دلیل افزودن ناگهانی گرههای بسیار به شبکه است.
همچنین این بنیاد ترجیح میدهد تا در زمانهای اینچنینی کل شبکه متوقف شود تا اینکه بلاکچین در وضعیت عدم اجماع ادامه پیدا کند که میتواند خطرناک باشد.
اما یکی از افرادی که در نگارش همان مقاله درباره استلار نقش داشته بر این باور است که چنانچه هر سه گره تأییدکننده در شبکه این بلاکچین از کار بیفتند، تمام موجودیت استلار غیرفعال میشود.
بعد از این اتفاقات، بنیاد توسعه استلار چند روش برای حل این مشکل پیشنهاد داده است.
ایجاد راهنماهای استاندارد برای کاربران درباره گرههای هماهنگکننده و نحوه تعیین حدنصاب، بهروزرسانی دائمی و بازبینی دورهای بلاکچین استلار و ارسال هشدار برای کاربران در زمانهایی که گرههای شبکه خاموش میشوند از جمله این روشها هستند.
درنهایت میتوان گفت این یک تست تحمل فشار برای این بنیاد بود که اگرچه توانست در طی آن از داراییهای کاربران حفاظت کند اما به متمرکز بودن متهم شد که البته راهحلهایی هم برای آن ارائه داده است.
Cointelegraph