
مدیر گروه بانکداری اسلامی دانشگاه خوارزمی، ضمن انتقاد از تصمیم دولت در موافقت با استخراج ارزهای دیجیتال ، این اقدام را دارای شبهات جدی دانست و گفت: «از نظر شرعی فعلاً مجوزی برای استفاده از این رمز ارزها وجود ندارد.»
به گزارش سایت آی آر بلاک چین به نقل از ایکنا، حجتالاسلام غلامعلی معصومینیا، مدیر گروه بانکداری اسلامی دانشگاه خوارزمی، یکی از شبهات موجود درباره بیت کوین و دیگر رمرز ارزها را غَرَری بودن آنها عنوان و مطرح کرد: «وقتی که موضوع مبهم شد آنگاه معامله غَرَری و مجهول میشود. یکی از معانی غرر این است که انسان، مال خود را در معرض هلاکت قرار دهد.»
وی ادامه داد: «معنای دوم غرر، خدعه و نیرنگ است. این به شدت در مورد بیت کوین صدق میکند، چرا که احتمال قوی وجود دارد کسانیکه بیت کوین را اختراع کردهاند، که به احتمال زیاد هم از سوی سازمان سیا (CIA) هستند، ممکن است خدعهای در کار آنها باشد. الان محرز نشده است که خدعهای در کار نیست، بنابراین فردا به راحتی ممکن است این پول دیجیتال بیاعتبار شود.»
به گفته وی، انجام معاملات غرری در شرع مقدس اسلام منع شده است.
معصومینیا مالیت را نیز مقوله قابل توجه درباره ارزهای دیجیتال دانست و گفت: «در مورد بیت کوین از همین قدم اول که آیا مال هست یا نه؟ اتفاق نظری وجود ندارد چراکه درست است که عدهای در برابر بیت کوین پول میدهند ولی به دلایل مختلفی ممکن است بگوییم که این مالّیت، توهمی است و واقعیت ندارد.»
این کارشناس اقتصاد اسلامی بیت کوین را فاقد ضامن اعتباری عنوان و مطرح کرد: «حتی در کشورهایی که نرخ تورم به شدت بالاست، پول ملی آنها ارزش دارد، گرچه ممکن است ارزش آن کاهش پیدا کند اما بیت کوین اینگونه نیست و ضامن اعتباری و مالیت ندارد.»
به گفته مدیرگروه بانکداری اسلامی دانشگاه خوارزمی پیشنیازهای شرعی صدور مجوز استفاده از ارزهای دیجیتال مشخص شدن مالیت عرفی این ارزها و همچنین برطرف شدن غرری بودن آنهاست.
معصومینیا همچنین با بیان اینکه دولت نظر مرجع فقهی را در این باره جویا نشده است، تصریح کرد: «مسئولان دولتی و اقتصادی باید مشخص کنند که به استناد حکم کدام مرجع فقهی چنین حکمی را در مورد ارزهای دیجیتال صادر کردهاند. حتی گمان نمیکنم شورای فقهی بانک مرکزی هم که رسمی شده است اجازه این کار را بدهد.»
همچنین این کارشناس مسائل اقتصادی، وضعیت کنونی ارزهای دیجیتال را همانند ابتدای رواج گلدکوئست در ایران دانست که باعث شد عدهای از مردم پولشان را از دست بدهند.
معصومینیا در ادامه با اشاره به استفاده از رمرز ارزها برای دور زدن تحریمها گفت: «امروزه راههای زیادی برای دور زدن تحریمها وجود دارد و با برخی طراحیهای رمزنگاری میتوانیم پولهایی را خودمان تعریف کرده، حساب همه جوانب آن را بکنیم و با طرفهای تجاری مورد استفاده قرار دهیم.»
وی با بیان اینکه بانک مرکزی باید در استفاده از ارزهای دیجیتال مراقب باشد، هشدار داد: «مبادا اقدام به پذیرش این ارزهای دیجیتال برای دور زدن تحریمها کنند و بعداً عکس آن مشخص شود و بخش زیادی از ثروت کشور از دست ما برود.»
مدیر گروه بانکداری اسلامی دانشگاه خوارزمی در پایان با اشاره به اینکه با پیشرفت و فناوریهای جدید مخالف نیستیم، اظهار کرد: «رمز ارز ابداع خوبی است؛ به شرطیکه همه ضوابط کارشناسی و شرعی آن رعایت شود و فریب آن را نخوریم.»
ایکنا