
بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال دارای ماهیت فیزیکی نیستند به همین دلیل هکرها تلاش میکنند از روی بیت کوین کپی کرده و بیشتر از یکبار خرج کنند.
بیت کوین و آلت کوین ها با همه ویژگیهای خوبی که دارند اما چون قابل لمس نیستند و نمی توان مثل پولهای رایج نسبت به مالکیت آنها اطمینان داشت ممکن است دچار مشکل خرج مضاعف شوند.
خرج مضاعف (Double Spending) در سادهترین تعریف به معنی خرج کردن یک واحد پولی بیشتر از یک بار است.
در هنگام خرید بستنی بعد از پرداخت 10 هزار تومان به فروشنده بستنی و دریافت بستنی معامله تمام میشود و شما از فروشگاه خارج میشوید و فروشنده پول دریافتی از طرف شما را داخل صندوق فروشگاه میگذارد.
خرج کردن آن اسکناس 10 هزار تومانی دیگر امکان ندارد مگر اینکه آن را به نحوی از صندوق فروشگاه سرقت کنید!
اما در دنیای ارزهای دیجیتال چون کوین ها و توکن ها قابل لمس نیستند و به صورت فیزیکی نگهداری نمیشوند، امکان خرج کردن دوباره آنها وجود دارد.
با این حال این موضوع به این سادگیها هم نیست و در خیلی از بلاک چین ها از جمله بیت کوین احتمال خرج مضاعف موفقیتآمیز بسیار پایین است.
راهکار ساتوشی ناکاموتو برای مقابله با خرج مضاعف در ارزهای دیجیتال و بیت کوین
ناکاموتو با قرار دادن ماینرها در شبکه بلاک چین به جای نهاد مرکزی وظایف متفاوتی را برعهده آنها گذاشته است که یکی از این وظایف کنترل تراکنشهای مشکوک به خرج مضاعف و عدم تایید آنها است.
منظور از تایید تراکنشها در یک شبکه بلاک چین ایجاد بلوکهای بعدی حاوی تراکنشهای جدیدتر بعد از یک تراکنش خاص است.
در واقع همه تراکنشهای کاربران بلاک چین بیت کوین مدتی در یک فضای مملو از تراکنشهای تایید نشده قرار میگیرند تا توسط ماینرها مورد تایید قرار بگیرند.
در اینجا هر چه تعداد دفعات تایید برای یک تراکنش بیت کوین بیشتر باشد به معنی صحیح بودن این تراکنش است و در نقطه مقابل کم بودن تعداد تاییدها نشان میدهد که این تراکنش در واقع یک خرج مضاعف بوده است.
متخصصان پیشنهاد میدهند شش بار تایید برای یک تراکنش بیت کوین رقم مناسبی است و نشان می دهد که این تراکنش تقلبی نبوده است. تعداد تراکنشها در کیف پول های ارزهای دیجیتال قابل مشاهده است.
گاهی اوقات هم در موارد استثنایی ماینرها هر دو تراکنش صحیح و تراکنش خرج مضاعف را همزمان برای تایید بررسی میکنند.
در این حالت هر دو تراکنش تقلبی و تراکنش صحیح 50 درصد شانس برای تایید شدن دارند.
با تمام این تفاسیر مسئله خرج مضاعف در بلاک چین هایی مثل بیت کوین که چندین سال قدمت و چند صد میلیون کاربر فعال دارند بسیار غیر منطقی و البته پر هزینه است.
اما در شبکههای بلاک چین با تعداد کاربران کمتر که قدمت کمتری دارند مثل ورج، بیت کوین کش یا … احتمال خرج مضاعف وجود دارد.
دو روش رایج انجام خرج مضاعف در ارزهای دیجیتال و بیت کوین
این روشها را هرگز در خانه امتحان نکنید! مگر اینکه یک پسانداز چند صد میلیون دلاری داشته باشید.
حمله 51 درصدی
منظور از 51 درصد میزان توان پردزاشی است که یک درصد بیشتر از نیمی از توان پردازشی موجود در یک شبکه بلاک چین است. برای اطلاعات بیشتر درباه توان پرداشی که به آن هش ریت هم میگویند به اینجا مراجعه کنید.
اگر شخصی بتواند این میزان توان پردازشی را فراهم کند یعنی توانسته مثلا به بلاک چین بیت کوین نفوذ کند. این شخص میتواند جریان تمام تراکنشهای اتفاق افتاده را برعکس کند و بیت کوین را دوباره از نو خرج کند.
حمله مسابقه سرعت
در همان مثال بستنیفروش اگر شخص خریدار همزمان با ارسال بیت کوین برای فروشنده، سریعا همان مقدار بیت کوین را برای خودش نیز ارسال کند هر دو این تراکنشها به اندازه 50 درصد شانس برای تایید شدن دارند.
به عبارت دیگر هر کدام از این تراکنشها که زودتر به عدد 6 بار تایید برسد به عنوان تراکنش صحیح تلقی میشود.
در طی تاریخ 10 ساله بیت کوین هیچ کدام از این حملهها اتفاق نیفتاده یا اگر هم انجام شده با شکست روبهرو شده است. بنابراین میتوان گفت بلاک چین بیت کوین هنوز امنترین ساختار انتقال ارزش است البته به شرطی که سایر نکات امنیتی مربوط به کلید خصوصی و استفاه از والت ها را رعایت کنید.
Coinsutra