
دولت سال گذشته ماینینگ رمزارزها را به عنوان یک فعالیت صنعتی شناسایی کرد و خیلیها به این نتیجه رسیدند که اکنون دوران جدیدی برای ماینینگ آغاز شده و نباید این فرصت طلایی را از دست داد. اما چند ماه بعدتر وقتی همین دولت با درخواستهای تاسیس فارم رو به رو شده تازه به این فکر افتاد که قانون در این زمینه کامل نیست و هنوز اما و اگرهای بسیاری پیرامون ماینینگ رمزارزها وجود دارد.
تعرفه برق به عنوان یکی از اصلیترین منابع مورد نیاز برای راهاندازی یک فارم ماینینگ هنوز از طرف قانونگذاران مشخص نشده است. با این حال طرحی در کمیسیون اقتصادی دولت تدوین شده که بر اساس یکی از مفاد آن شرکت توانیر میتواند تعرفه برق مورد نیاز برای راهاندازی فارم را به شکل توافقی و حداکثر تا میزان قیمت برق صادراتی با صاحبان فارمها حساب کند. هر چند اخیرا زمزمههایی به گوش میرسد که برنامه تغییر کرده و شاید ماینرها مجبور باشند برق را به بهای واقعی آن پرداخت کنند که اختلاف قیمت زیادی هم با وضعیت فعلی دارد.
به هر حال همین عدم شفافیت فعلی باعث شده تا خیلی از صاحبان فارمها از برق غیرقانونی استفاده کنند که این خودش میتواند در درازمدت برای منابع انرژی ایران زیانآور باشد. به هر حال صرفنظر از این بحث قانونی یا غیر قانونی بودن، انرژی برق برای فارم ماینینگ شما مثل آب حبات است و باید مدام و همیشه در آن جریان داشته باشد.
ولی چون ماینینگ صنعت شناخته شده شما میتوانید برای اشتراک برق صنعتی الف یا برق صنعتی ب درخواست بدهید. اولویت با برق صنعتی الف است چون به ازای هر کیلووات/ساعت 90 تومان پای شما آب میخورد اما برق صنعتی ب احتمالا به ازای هر کیلووات/ساعت بیشتر از 100 تومان خواهد بود. یک دستگاه انتماینر S11 در حال حاضر و بر اساس اعلام سایت تولید کننده حدود 1500 وات برق مصرف میکند که به عبارتی میشود 5/1 کیلووات و اگر 24 ساعت روشن باشد این عدد به 36 کیلووات میرسد که به شرط استفاده از برق صنعتی الف که به ازای هر کیلووات 90 تومان است، هزینه روزانه کارکرد یک دستگاه انتماینر S11 صرفنظر از شرایط محیطی میشود 3240 تومان و برای یک ماه به 97200 تومان میرسد. اما کسی نمیتواند با یک دستگاه ایسیک ادعا کند که فارم تاسیس کرده بنابراین ما فرض میکنیم که فارم شما از 100 دستگاه تشکیل شده است که بدین صورت هزینه برق مصرفی ماهانه آن معادل 000 720 9 میلیون تومان خواهد بود. فارمی با این مشخصات فقط به 150 کیلووات انرژی برق برای روشن کردن دستگاههای ماینر نیاز دارد.
اما چون در دل هر فارم ماینینگ تجیهزات دیگری اعم از وسایل روشنایی، وسایل اداری، تجیهزات ارتباطی، تجهیزات سرمایش و … نیز وجود دارند که با برق کار میکنند میتوان انتظار رقمی بین 150 تا 315 کیلووات را داشت.
جریان برق در همه فصول سال به یک اندازه به فارم نمیرسد. در ایران، تابستانها دوره پرمصرفی برق است و خیلی از فارمها با مشکل قطعیهای متعدد برق روبهرو میشوند که این میتواند از میزان سودآوری دستگاهای ایسیک بکاهد. از سوی دیگر زمستانها برق کمتری مصرف میشود و حتی خیلی از نیروگاهها تعطیل میشوند. به دلیل همین نوسانات برقی و وابستگی برق به منابع انرژی تجدیدناپذیر ، بعضیها فکر میکنند بهتر است فارمهای ماینینگ را با اتکا به شکلهای تجدیدپذیر انرژی اداره کرد.
مثلا ژاپنیها تلاش میکنند با استفاده از انرژی برقآبی ماینرهای ایسیک را روشن کنند. به هر حال با اینکه ماینینگ بیت کوین میتواند راهی برای افزایش درآمد و حتی کارآفرینی باشد اما به کارگیری شکلهای محیطزیستی انرژی علاوه بر کاهش هزینه نسبی راهاندازی فارم، اجازه میدهد این انرژی در کاربردهای جدیتر استفاده شود.
Podcast (f-for-farm): Play in new window | Download