
انتخاب کیف پول مناسب برای نگهداری از بیت کوین و سایر رمز ارز ها یکی از مهمترین تصمیمات مالی شما در چند سال آینده خواهد بود.منظور از کیف پول در دنیای رمز ارز یک فضای سختافزاری یا نرمافزاری برای ذخیره تعدادی فایل است. در واقع اگر هر رمزارز را مثل یک فایل فرض کنیم باید برای نگهداری از این فایلها ابزارهای مناسبی داشته باشیم.
بعضیها ترجیح میدهند فایلهای خودشان را فقط در رایانه شخصی نگهداری کنند. بعضیها دیسکهای USB را انتخاب بهتری میدانند و آنهایی که بیشتر اهل ریسک هستند فایلها را بر روی فضای ابری ذخیره میکنند.
در این نوشته با آیآر بلاک چین همراه باشید تا کیف پولهای الکترونیک (Wallet) را از جنبههای مختلف بررسی کنیم و در انتها شما را با چند مورد از بهترین کیف پولها آشنا کنیم.
نکاتی برای انتخاب بهترین والت
قبل از هر کدام والتهایی که در ادامه معرفی شدهاند باید به نیازهای خودتان توجه کنید. ما نیازهای شما را به 5 دسته تقسیم کردهایم که عبارتاند از ملاحظات امنیتی، تجربه/رابط کاربری، پشتیبانی از پلتفرمهای مختلف، روش سرمایهگذاری و مقدار دارایی.
ملاحظات امنیتی
زمانی که پای انتخاب یک کیف پول الکترونیک وسط باشد احتمالاً اولین نکتهای که همه دوست دارند بدانند میزان امنیت یک کیف پول خاص است.
خبر بد این است که هکرها بیکار ننشستهاند و هر روز تلاش میکنند تا کیف پولهای حاوی بیت کوین و اتریوم و… را هک کنند.
همین سال ۲۰۱۸ شاهد چندین حمله سایبری به پلتفرمهای صرافی شناخته شده از جمله Coincheck، Coinrail و Bithumb بوده است.
اما خبر خوب هم اینکه توسعهدهندگان هر روز سعی میکنند ضریب امنیتی کیف پولهای الکترونیک (والت) را افزایش دهند.
مثلاً آنها ویژگیهای تأیید دو مرحلهای (two factor authentication) و دسترسی چند امضایی (multi-sig protocol) را معرفی کردهاند که در هنگام انتخاب یک کیف پول میتواند اعتبار آن را افزایش دهد.
عملکرد تأیید دو مرحلهای به این صورت است که به جای یک رمز عبور باید دو رمز عبور برای ورود به کیف پول داشته باشید و دسترسی چند امضایی امکانی شبیه به حسابهای چند امضایی در بانکها است که برای دسترسی به بیت کوینهای شما نیاز به تأیید چند نفر دیگر هم وجود دارد.
تجربه کاربری / رابط کاربری
تجربه / رابط کاربری شاید تا چند سال پیش در سایه عملکرد کلی محصولات دیده نمیشدند اما این روزها از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. ترکیب این دو در بهترین حالت به معنی استفاده آسان از کیف پول برای خرید یا فروش و دریافت یا پرداخت رمز ارز ها است.
شما باید به راحتی گزینههای مربوط دریافت یا پرداخت را در کیف پول پیدا کنید و چون تراکنشهای بلاک چینی غیرقابل تغییر و غیرقابل بازگشت هستند، طراحی بد کیف پول میتواند منجر به خسارت مالی شود.
ابزارهای کیف پول که انواع نرمافزاری تا سختافزاری آن اکنون قابل دسترس هستند باید تفاوت مصرف کننده نهایی را نیز در نظر بگیرند.
مثلاً تریدرهایی که در تمام شبانهروز مشغول خرید و فروش هستند از ویژگیهایی مثل دسترسی به انواع سیگنالها بیشتر استقبال میکنند درحالیکه سرمایهگذاران پرحوصله بازار رمز ارز ها ترجیح میدهند یک صرافی کامل با نشانگر لحظهای قیمتها را در کیف پول خودشان داشته باشند.
پشتیبانی از پلتفرمهای مختلف
اگر میخواهید کیف پول الکترونیک شما که حاوی دارایی رمز ارزی شما است همیشه همراهتان باشد باید از یک نوع قابلحمل آن استفاده کنید.
این یعنی والتهای دسکتاپ و والتهای تحت وب برای شما انتخاب مناسبی نیستند درحالیکه اسمارتفون شما که تقریبا همیشه و همهجا همراه شما است میتواند گزینه خوبی باشد.
خیلی از والتها اکنون دارای نسخههای اندروید و آیاواس هستند و از لحاظ امکاناتی هم که ارائه میدهند چندان تفاوتی ندارند.
روش سرمایهگذاری بیت کوین
ممکن است اهل ترید و تبادل باشید و بخواهید دائماً بیت کوین بخرید و بفروشید یا شما ترجیح میدهید از دارایی بیت کوین خودتان برای مدت زمان طولانی نگهداری کنید.
بسته به اینکه در کدام گروه قرار بگیرید، نوع والت پیشنهادی برای شما متفاوت خواهد بود. افراد با تجربه معتقدند برای سرمایهگذاری بلندمدت والتهای کاغذی و سختافزاری بهترین انتخابها هستند اما والتهای تحت دسکتاپ و وب بیشتر جوابگوی نیاز تریدرها هستند.
مقدار دارایی
در دنیای رمز ارز ها یک دستهبندی جالب وجود دارد که در آن افراد را برحسب میزان دارایی بیت کوین طبقهبندی کردهاند.
در این دستهبندی نهنگها کسانی هستند که تعداد بسیار زیادی بیت کوین در اختیار دارند. اگر شما یکی از این نهنگهای خوششانس هستید از والتهای سختافزاری با امنیت بالا استفاده کنید.
اما اگر مثل من خیار دریایی باشید! یعنی میزان دارایی شما حتی کمتر از یک بیت کوین باشد چندان فرقی نمیکند از کدام نوع والت استفاده میکنید.
نگاهی به انواع والت (Wallet)
در حال حاضر 4 نوع والت برای بیت کوین توسعه داده و شناخته شده است که میتوان از آنها به شکل والت آنلاین (تحت وب)، والت دسکتاپ، والت کاغذی و والت سختافزاری نام برد.
• والتهای آنلاین (تحت وب)
بعضی از سایتهای اینترنتی خدماتی در اختیار شما قرار میدهند که ترجمه آن به زبان خودمانی میشود همان نگهداری از کیف پول شما در فضای اینترنت.
این روش خطرناک است و همیشه در معرض تهدید هکرها قرار دارد. در ضمن شما هیچ کنترلی بر روی والت خودتان ندارید و این اصلاً اتفاق خوشایندی نیست.
از دیدگاه فنی میتوان گفت ساختار والتهای آنلاین به نحوی طراحی شده که کلید خصوصی مربوط به بیت کوینهای شما بر روی سرورهای واسطه ذخیره میشوند و این سایتهای واسطه هیچ وقت قابل اعتماد نیستند.
بااینحال بعضی از سایتها مخصوصاً آنهایی که در زمینه بازی فعال هستند برای شما والت آنلاین درست میکنند که بهتر است صرفاً در همان فضای بازی از آن استفاده کنید و یا در اسرع وقت دارایی خودتان را به یک والت امن منتقل کنید.
• والت دسکتاپ
والتهای دسکتاپ یا باید بر روی رایانههای شخصی اعم از ویندوز یا مک نصب شوند یا اینکه با پلتفرمهای موبایل مثل اندروید، ویندوز فون یا آیاواس کار کنند.
در این حالت کلیدهای خصوصی مربوط به بیت کوینهای شما در بر روی حافظه موبایل یا رایانه ذخیره خواهد شد و امنیت آن حفظ میشود مگر اینکه دستگاه شما ویروسی شده باشد.
تصویر
اگر والت دسکتاپ شما یک هسته کامل (Full Node) باشد به حجم زیادی برای نصب آن نیاز دارید و گاهی اوقات مشکلات فنی هم ممکن است پیش بیاید که البته میتوانید جواب آن را در گوگل پیدا کنید.
• والت کاغذی
این نوع از والت تقریباً امنترین و البته کمیابترین نوع آن است. در این حالت شما کلیدهای محرمانه و آدرسهای عمومی خود را در قالب رمزینه کدها (QR-code) بر روی کاغذ پرینت میگیرید.
در مرحله بعدی میتوانید این کاغذها را در یک گاوصندوق یا کمد شخصی نگهداری کنید. همین الان خیلی از افرادی که در مسیر نهنگ شدن گام برمیدارند از همین روش استفاده کردهاند.
• والت سختافزاری
برای ما ایرانیها نام والت سختافزاری با اسم شرکت فرانسوی لجر (Ledger) پیوند خورده است.
در این نوع از والتها که Ledger یکی از شناختهشدهترین آنها است، شما باید گجت سختافزاری که درواقع شبیه به یک دیسک یواسبی است را به رایانه خودتان وصل کنید.
بدون این اتصال و بدون وارد کردن یک رمز عبور امکان دسترسی به دارایی رمز ارزی بیت کوین و آلت کوینهای شما وجود ندارد. در ضمن از طریق اینترنت هم نمیتوانید به محتویات این والت دسترسی داشته باشید.
به این گجتها والت سرد هم گفته میشود و عمدتاً چون از بقیه والتها گرانتر هستند تعداد افراد کمتری سراغ آنها میروند.
اما حالا که اطلاعات اساسی درباره والتها، انواع آنها و نحوه عملکردشان را برای شما گفتیم، اجازه بدهید چند نمونه از بهترین والتهای بیت کوین به انتخاب سایت یو تودی را برای شما معرفی کنیم.
معرفی یازده والت معتبر
کوپی
این والت دسکتاپ و آنلاین که بر روی تلفنهای همراه هم قابل استفاده است پنج سال پیش توسط شرکت بیتپی (Bitpay) توسعه داده شد.
سازندگانش ادعا میکنند بهترین والت برای نگهداری از بیت کوین است چون از قابلیت چند امضایی بهره میبرد و میتواند از دارایی شما در برابر هکرها محافظت کند.
کوپی (Copay) بهصورت متنباز ساخته شده و علاوه بر ویژگیهای پیشگفته از تأیید دو مرحلهای، تأیید امن پرداخت و پروتکل بیت کوین هم پشتیبانی میکند.
ناگا
این کیف پول ازلحاظ راحتی استفاده با معرفی ویژگی جذاب و کاربردی ارسال و دریافت رمز ارز از طریق ایمیل بهترین جایگاه را دارد.
ارسال و دریافت رمز ارز از این طریق شما را از شر آدرسهای عجیبوغریب مربوط به کیف پول راحت میکند بهعلاوه اینکه ضرورت حضور فرد دوم در هنگام اجرای عملیات تراکنش را از بین میبرد.
در این والت از اکثر رمز ارز ها همراه با ۱۲۰۰ توکن مختلف پشتیبانی شده تا کاربران نیاز به استفاده از چند کیف پول همزمان را نداشته باشند.
برخی دیگر از ویژگیهای کیف پول ناگا (Naga) که هم برای سرمایهگذاران بلندمدت و هم برای تریدرهای کمحوصله مناسب است عبارتاند از تراکنشهای آنی، نمایش لحظهای قیمتها، معرفی ico ها، امکان تبادل رمز ارز ها و….
بیآردی والت
بیآردی یا برد (Bread) یک انتخاب عالی برای تازهکارها است. در این والت بیت کوین تلاش شده تا با بهرهگیری از اصول تجربه کاربری کاربران بتوانند به سادهترین شکل از آن استفاده کنند.
این والت که بر روی پلتفرمهای اندروید و آیاواس نصب میشود علاوه بر امکان نگهداری از بیت کوین به کاربرانش اجازه میدهد تا آن را بخرند.
لِجِر
ادعا میشود که فعلاً کیف پول سختافزاری لجر (Ledger Nano S) بهترین در نوع خودش و در بازار رمز ارز ها است.
به طور کلی کیف پولهای سختافزاری از لحاظ امنیت محبوبیت بیشتری در جامعه رمز ارز ها دارند.
این محصول فرانسوی که اخیراً مورد حمایت امانوئل ماکرون رئیس جمهور این کشور هم قرار گرفته است از یک صفحه نمایش کوچک برخوردار است.
همچنین از چندین رمز ارز مختلف و البته نه همه آنها پشتیبانی میکند. قفلگذاری با رمز عبور و امکان بازیابی و پشتیبانگیری دادهها از سایر قابلیتهای این والت هستند. اشکال اصلی این کیف پول قیمت بالای آن است.
گرین آدرس
گرین آدرس (GreenAddress) یک والت ترکیبی است که اساساً برای استفاده در دسکتاپ طراحی شده اما برای اینکه بتواند کار کند نیازمند یک افزونه کروم هم است.
یکی از ویژگیهای اصلی این والت استفاده از یک آدرس عمومی در هنگام اجرای تراکنش برای دفعات زیاد است. به این ترتیب هر بار یک آدرس جدید تولید نمیشود.
اما صرفنظر از این قابلیت، گرین آدرس میتواند نقش یک پکیج کامل را برای شما بازی کند. در این والت امکان تعیین محدودیت برای خرج کردن بیت کوین و کنترل تعداد تراکنشها در یک روز وجود دارد.
این والت همچنین از عملیات تأیید دو مرحلهای در هنگام اجرای تراکنشها استفاده میکند که ضمن افزایش امنیت تا حدودی سرعت آنها را کاهش میدهد.
اکسدس
این کیف پول با یک طراحی چشمگیر و ویژگیهای کاربردی جایگاه سوم لیست ما را به دست آورده است. علیرغم اینکه اِکسِدِس (Exodus) یک نسخه پولی هم دارد ولی اکثر امکانات آن در نسخه رایگان ارائه شده است.
برخی از ویژگیهای کلیدی اکسدس شامل امکان تبادل رمز ارزها با یک کلیک و پشتیبانی از رمز ارز های مختلف است.
در بحث امنیت، کاربران این کیف پول با اینکه برای اولین بار در یک فضای آنلاین ثبتنام میکنند اما تمام اطلاعات مربوط به کیف پول در رایانههای شخصی آنها ذخیره میشود.
ترزور
ترزور (Trezor) هم در کنار لجر یکی از بهترین والتهای سختافزاری است که بدون نیاز به اینترنت مثل یک دیسک یواسبی و در همراهی با یک رمز عبور امکان دسترسی به بیت کوین و آلتکوینهای شما را فراهم میکند.
یکی از ویژگیهای ترزور قابلیت پشتیبانی از چندین رمز ارز مختلف است که البته تجربه کاربری فوقالعاده در کنار ابعاد خیلی کوچکش توانسته آن را به انتخاب اول خیلی از هودلرها (افرادی که برای مدت طولانی بر روی بیت کوین سرمایهگذاری میکنند) تبدیل کند.
بااینحال برخی قیمت نسبتاً بالای آن و احتمال گمشدن رمز بازیابی 24 کلمهای را از معایب آن میدانند.
جکس
کیف پول جکس (JAXX) ادعا میکند برای نگهداری انواع داراییهای رمز ارزی مؤثر است. از همین رو تاکنون توانسته بیشترین تعداد دانلود در میان کیف پولهای موبایلی را به دست بیاورد. البته جکس با ویندوز و لینوکس هم سازگار است.
در این والت هم تمام اطلاعات مربوط به دارایی رمز ارزی و صاحب آن بر روی دستگاههای خود کاربران ثبت میشود که تا حد زیادی دسترسی هکرها به آنها را کاهش میدهد.
علاوه بر اینها یکی از آسانترین فرایندهای ایجاد کیف پول را میتوانید در جکس تجربه کنید.
کیپکی
کیپکی (KeepKey) هم یک والت سختافزاری است، از چندین رمز ارز مختلف پشتیبانی میکند و حتی میتواند در برابر سرقت فیزیکی هم مقاوم باشد.
این والت که ابعاد و نمایشگر بزرگتری نسبت به لجر و ترزور دارد علاوه بر کلیدهای محرمانه تاریخچه تراکنشهای بیت کوین شما را هم در خودش نگه میدارد.
الکترام
یکی از قابل اعتمادترین والتها برای نگهداری از بیت کوین است هرچند که ازلحاظ تجربه/رابط کاربری تا حدودی کاربران تازهکار را گمراه میکند.
کیف پول الکترام (Electrum) بر روی پلتفرمهای اندروید، ویندوز و لینوکس قابل استفاده است. خیلی سریع و چالاک کار میکند و امکان تأیید دو مرحلهای را هم که قبلاً توضیح دادیم در اختیار شما قرار میدهد.
سامورایی
شعار شرکت سازنده کیف پول سامورایی (Samourai) این است: «بد نیست وقتی در خیابان پرسه میزنید یک سامورایی هوایتان را داشته باشد!»
این والت نسبت به سایرین سابقه کمتری دارد و هنوز در حالت آزمایشی به کاربران عرضه میشود.
از نقاط مثبت آن میتوان به تمرکز شدید بر روی حریم خصوصی و امنیت اشاره کرد. همچنین در این والت تراکنشهای بیت کوین باقابلیت سگ ویت (Segwit) هم ارسال میشوند که باعث کاهش کارمزد در تراکنشهای شما میشود.
یکی دیگر از ویژگیهای امنیتی جالب کیف پول سامورایی امکان حذف خودکار کیف پول آن هم فقط با ارسال یک پیامک از روی گوشی است. این ویژگی در هنگام سرقت گوشی یا خدای نکرده آدمربایی! میتواند داراییهای رمز ارزی شما را حفظ کند.
از اشکالات عمده این کیف پول عدم پشتیبانی از سایر رمز ارز ها بهجز بیت کوین است.
نکات مهم بعد از انتخاب والت
به والت خودتان اعتماد داشته باشید اما همیشه و برای رعایت احتیاط میتوانید کارهای زیر را هم انجام دهید. این اقدامات میتواند از حریم مالی شما محافظت کند و امنیت آن را تأمین نماید.
1) کنترل کلیدهای محرمانه باید فقط در اختیار خودتان باشد. همین چند هفته پیش بود که در یک کمپین توییتری یکی از فعالان جامعه رمز ارز ها از همگان دعوت کرد تا داراییها و بهتبع آن کلیدهای خصوصی را از پلتفرمهای صرافی خارج کنند.
هدف اصلی این کمپین جلب توجه مردم به این نکته است که آنها نباید بیت کوین و آلتکوینهایشان را در پلتفرمهای صرافی یا سایتهای واسطه نگهداری کنند.
بنابراین اگر والت منتخب شما مربوط به یکی از همین پلتفرمهای صرافی یا سایتهای واسطه است و نسبت به کنترل داراییهایتان نگران هستید باید مراقب باشید.
2) یک هسته کامل امنتر است. هر بار که شما میخواهید یک تراکنش بیت کوین انجام دهید، سرور مربوطه آیپی شما را شناسایی میکند و این یعنی حریم خصوصی شما بهصورت کامل حفظ نمیشود.
این اتفاق در والتهای سبک روی میدهد و البته طیف کثیری از افراد از همین والتهای سبک استفاده میکنند ولی هسته کامل در شبکه بلاک چین بیت کوین که امکان نگهداری از بیت کوینها را هم فراهم میکند انتخاب بهتری برای افزایش حریم خصوصی است.
بااینحال داشتن چنین والتهایی نیازمند حجمی در حدود 200 گیگابایت است و این عدد که در واقع برای نگهداری از تمام بلاک چین بیت کوین استفاده میشود هر روز بیشتر هم خواهد شد.
3) آدرسهای متفاوت برای هر تراکنش. بهتر است برای هر تراکنش جدید یک آدرس جدید تولید کنید. تمام آدرسهای مشابه به یک هویت مشابه برمیگردند.
4) از بکاپ غافل نشوید. تهیه نسخههای پشتیبان از والت و قرار دادن آنها در چند محل مختلف (فیزیکی و دیجیتال) را فراموش نکنید.
در این صورت شما میتوانید در مواقع اضطراری خیلی سریعتر و راحتتر رمزعبورها را بازیابی کنید. اهمیت پشتیبانگیری به حدی است که حتی برای والت کاغذی هم روشی را ابداع کردهاند و آن گرفتن لمینت بر روی کاغذ یا همان پرس کردن آنها است.
جمعبندی
با ظهور بیت کوین بهعنوان یک پول دیجیتال خیلی زود به کیف پولهای الکترونیک یا والتها نیاز پیدا کردیم.
امروز شرکتها و استارتاپهای بیشماری وارد این عرصه شدند و محصولات مختلفی را بهعنوان کیف پول به شما عرضه میکنند.
بعضی از والتها مخصوص وب هستند، بعضیها نسخههای اندروید و آیاواس دارید و برخی فقط بر روی ویندوز و مک نصب میشوند.
در کنار اینها والتهای سختافزاری که شبیه به دیسکهای یواسبی هستند و والتهای کاغذی حس امنیت بیشتری را به شما میدهند و نیازی به اینترنت هم ندارند.
اینکه از کدام والت استفاده کند، تصمیمی است که به نیازها و سلایق شما مربوط میشود، اما هر تصمیمی میگیرید لطفاً کنترل بیت کوین و آلت کوینهایتان که بخشی از دارایی ارزشمند هستند را در اختیار هر کس و هرجایی قرار ندهید.
uToday