
گزارش جهانی فناوری در سازمانهای مردم نهاد که در سال 2019 منتشر شده نشان میدهد تعداد مؤسسات خیریه و مردم نهاد (NGO) که رمز ارزها از جمله بیت کوین را به عنوان کمک مالی میپذیرند در آمریکای شمالی، اروپا و استرالیا دو برابر شده است.
در این گزارش، 5721 موسسه در 160 کشور مورد نظرسنجی قرار گرفتهاند. اکثر این مؤسسات خیریه رمز ارزها را شیوه کارآمدی برای دریافت کمکهای مالی معرفی کردهاند. با این حال عدد مؤسسات پذیرنده رمز ارزها هنوز هم پایین است. مجموع کمکهای اهدایی با رمز ارزها تنها 2 درصد از مجموع کمکهای افراد هستند.
در بخش دیگری از یافتههای این گزارش آمده مؤسسات خیریه و مردم نهاد قاره آفریقا با نرخ پذیریش 5 درصد کمک مالی در قالب رمز ارز بیشترین پذیرنده این شیوه جدید پرداخت هستند. آسیا با 4 درصد و آمریکای لاتین با 1 درصد در جایگاههای بعدی قرار دادند.
تهیه کنندگان گزارش معتقدند مؤسسات مردم نهاد در جایجای جهان به اهمیت و فرصت بیسابقه رمز ارزها در بخش خیریه پی بردهاند. اما مشکل این است که بسیاری از آنها درک درستی از نحوه کارکرد رمز ارزها به عنوان یک ابزار فناورانه و چگونگی کمک آنها به نیازمندان ندارند.
درباره فناوری بلاک چین هم شناخت موسسههای خیریه و مردم نهاد بسیار کم و ناکافی به نظر میرسد. در این بخش مؤسسات آفریقایی با 17 درصد و مؤسسات استرالیایی با 8 درصد بیشترین و کمترین میزان درک درباره این فناوری را داشتهاند.
اما مرکز آمریکایی حقوق بشر تلاش میکند این عدم آگاهی را کاهش دهد. این مرکز اخیراً از جیمی سانگ، یکی از فعالان بیت کوین کمک گرفته تا به مؤسسات خیریه و مردم نهاد درباره رمز ارزها و فناوری بلاک چین آموزش دهد.
سانگ در این باره گفت: «آنها از من میخواهند تا مباحث خیلی مقدماتی مثل چگونگی ارسال بیت کوین، استفاده از والت و تبادل بیت کوین را به آنها آموزش بدهم.»
سانگ در ادامه معتقد است بیت کوین میتواند کنترل پول را بار دیگر به خود مردم بازگرداند درحالیکه دولتهایی مثل ونزوئلا با سیاستهای غلط این مالکیت را کاملاً از بین بردهاند.
کارشناسان معتقدند بلاک چین و رمز ارزها میتوانند درجه شفافیت و اعتماد را در تراکنشهای خیریه افزایش دهند. در این بین قراردادهای هوشمند توانایی حکمرانی در قلمروهای انسان دوستانه را خواهند داشت.
پروژه مردم نهاد ایمپکتیو (Impactio) به خوبی از بلاک چین برای امور خیریه استفاده کرده است. این پروژه تلاش مشترکی از صندوق حیات وحش جهانی و شرکت کان سنسیس (ConsenSys) است که برای افزایش شفافیت در کمکهای انسان دوستانه طراحی شده است.
با این حال استفاده از رمز ارزها در امور خیریه چالشهایی را نیز به همراه دارد که از جمله آنها میتوان به ضعیف بودن رگولاتوری و بحثهای تأمین مالی تروریسم اشاره کرد.
با این حال اگر موسسههای خیریه بتوانند فرصتها و تهدیدهای رمز ارزها را به طور کامل شناسایی کنند، رمز ارزها قطعاً نقش تاثیرگذاری در آینده کمکهای انسان دوستانه خواهند داشت.
Decrypt