
ماینینگ بیت کوین در آخرین مرحله از تحول خود از یک سرگرمی به یک صنعت حرفهای، به عنوان راهی برای دور زدن تحریمها و بهبود وضعیت اقتصاد داخلی مورد استقبال بعضی دولتها و ماینرها واقع شده است.
به عنوان یک صنعت رسمی، ماینینگ بیت کوین میتواند با ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری در بخش اشتغال برای کشورهایی که مازاد الکتریسته ارزانقیمت دارند قانونی شود و مالیات بر آن وضع شود.
برخی معتقدند ماینینگ رمرز ارزها یک روش کسب درآمد برای دولتهایی است که در مواجهه با تحریمهای اقتصادی هستند. مثلا این ایده توسط ایران به کار گرفته شده تا با قانونی کردن و مجوز دادن به صنعت ماینینگ بیت کوین، به افزایش درآمدهای مالیاتی در میان چالشهای اقتصادی کمک کند.
دور زدن تحریمها و نقش ماینرها
استخراج بیت کوین در ایران زمانی در صدر اخبار قرار گرفت که با افزایش 7 درصدی میزان مصرف برق، هزاران دکل که با استفاده از برق یارانهای اقدام به استخراج در کارخانهها میکردند، مصادره شدند. براساس آمارهای رسمی هزینه مصرف برق در ایران تنها 03/0 دلار در هر کیلوواتساعت است، در حالی که متوسط قیمت آن در ایالات متحده امریکا 14/0 دلار و در چین 08/0 دلار است.
با این وجود، با افزایش تحریمها در ماههای گذشته، سیاستمداران عملیات ماینینگ را به طور رسمی تصویب کردند تا دولت بتواند سود آن را از طریق مالیات وصول کند.
با توجه به اینکه ارزش ریال ایران نسبت به دلار شاهد افت 70 درصدی بوده و صادرات نفت نیز سخت شده است، فعالیتهای ماینینگ نمایانگر یک جریان درآمدی مطلوب است.
الیاس حضرتی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس ایران، به خبرگزاری مهر گفته بود: «صنعت ارزهای دیجیتالی باید به عنوان یک صنعت رسمی در ایران شناخته شود، تا کشور از درآمدهای مالیاتی و گمرگی آن بهره ببرد. با تولید برق ارزان، میتوانیم انرژی موردنیاز برای ماینرهای ارزهای دیجیتالی در کشور را فراهم کنیم. این درآمد را میتوان برای خرید در صرافیهای خارجی تحت تحریم امریکا برای از میان برداشتن مشکلاتی که با آن مواجه هستیم، استفاده کرد.»
ماینینگ تنها راهکار رمز ارزی نیست که دولت ایران آن را به کار گرفته است. در اوایل سال جاری، مباحثی درباره ارز دیجیتالی بانک مرکزی مطرح شد که میتواند راهی برای مقابله با تحریمهای اقتصادی باشد که دسترسی آنها به سیستم سوییفت مسدود شده است.
در حالی که قانونی کردن ماینینگ به صورت عملی کمکی به لغو تحریمها نمیکند، اما به دولت امکان میدهد تا سهم خود را از سود به دست آمده دریافت کند و کنترل بیشتری به منابع انرژی که صنعت تشنه ماینینگ را تغذیه میکند، داشته باشد.
«استفاده از برق یا انرژی گاز برای ماین کردن رمز ارزها در ساعات اوج مصرف برق ممنوع است،» این موضوع آییننامهای بود که توسط دولت ابلاغ شد و ماینینگ را با استفاده از برق خانگی، کشاورزی، یا برق شبکه صنعتی ممنوع و تصریح کرد که ماینرها باید با نرخهای مشخصی از این شبکه استفاده کنند یا نیروگاههای جدید مستقل خودشان را راهاندازی نمایند.
بهبود شرایط اقتصاد داخلی
انگیزه دیگر قانونی کردن ماینینگ رمرز ارزها در برخی از کشورها از جمله ایران، خروج ماینرها از یکی دیگر از کشورهای مخالف امریکا یعنی چین است. گزارشها حاکی از آن است که پکن یک کارگروه متشکل از چند سازمان برای انجام اقدامات لازم در راستای صنعت ماینینگ بیت کوین در چین تشکیل داده است. براساس تحقیق کوینشیرز، چین حدود 60 درصد از قدرت هش بیت کوین را در سال 2018 به خود اختصاص داد. یکی از گزینههای موردنظر، ممنوعیت این صنعت است.
با این وجود بیتمین، بزرگترین سازنده دستگاههای ماینینگ، به طور رسمی به تغییر سیاستها در این زمینه اشاره نکرده است، ماینرها که فارمهای بیت کوین را در چین اداره میکنند احتمالا به دنبال جای دیگری برای انرژی ارزانقیمت هستند و برخی از آنها هم قبل از این مذاکراتی با ایران داشتهاند.
محمد شرقی، مدیرعامل انجمن بلاک چین ایران در این باره به رسانهها گفت: «چینیها از طریق کانالهای رسمی درخواستهایی را برای ماینینگ رمرز ارزها در مناطق آزاد ارائه دادهاند.»
در نقاط دیگر نیز سایر دولتها به دنبال جذب ماینرهای بیت کوین به عنوان راهی برای بهبود شرایط اقتصادی هستند.
کبک یکی از استانهای کانادا نیز با توجه به مازاد 100 تراوات ساعتی برق، به سمت شرکتهای ماینینگ بیت کوین برای تبدیل این انرژی مازاد به اشتغال، سرمایهگذاری و تامین انرژی گرمایی گرایش پیدا کرده است.
شرکت هیدرو-کبک (Hydro-Québec) در کبک برای اولین بار در سال 2017 کمپینی برای جذب مراکز دادهای به این استان راهاندازی کرد و اخیرا نیز با دستور دولت، 300 مگاوات انرژی مازاد به این صنعت اختصاص داده است.
برای دریافت این انرژی، شرکتهای ماینینگ باید شاخصهای مشخصی مانند ایجاد اشتغال حداقل، سرمایهگذاری داخلی و جلوگیری از اتلاف انرژی گرمایی تولید شده توسط سختافزار ماینینگ را رعایت کنند.
BraveNewCoin