
فناوری بلاک چین شاید بتواند جدیدترین راهکار برای حل یکی از معضلات جدی بشر باشد. علی رغم اینکه حجم وسیعی از کره زمین از آب پوشیده شده اما فقط 1 درصد برای انسان ها قابل دسترس است.
بحران هایی مثل کمبود آب و تحمل شرایط جیره بندی شاید برای ساکنین کشورهای توسعه یافته خیلی جدی به نظر نرسد اما اهالی کشورهای درحال توسعه هرکدام به نوعی با این بحران ها دست به گریبان اند.
این بحران ها با افزایش مصرف آب توسط انسان ها ممکن است به شرایطی منجر شود که در آن آب نقش یک کالای با ارزش مثل نفت را بازی کند که در آن صورت ممکن است روزی شاهد جنگ بین ملت ها بر سر آب باشیم.
علاوه بر بحران کمبود آب، بحران مدیریت و جیره بندی آب هم باعث شده تا تقریباً 4/5 میلیارد نفر از جیره بندی غیراصولی و ناعادلانه آب رنج ببرند.
فناوری بلاک چین برای مدیریت آب و توزیع آن
متخصصان مدیریت و توزیع آب معتقدند سیستم های فعلی نمیتوانند پاسخگوی نیازها باشند و قابلیت حل معضلات مربوط به آب را ندارند.
اما فناوری بلاک چین میتواند به عنوان راهکاری که استفاده کارآمد و توزیع اصولی آب را تضمین میکند به کار گرفته شود.
فناوری بلاک چین این قابلیت را دارد که خیلی سریع داده های ارزشمندی درباره کمیت و کیفیت آب در اختیار مصرف کنندگان خانگی، صنعتی و مدیران آب قرار دهد تا بتوانند تصمیم های آگاهانه ای نسبت به صرفه جویی و مصرف آب بگیرند.
اگرچه این فناوری امکان رهگیری جریان آب را فراهم نمیکند اما همچنان میتواند برای کاهش هزینه ها و افزایش کارآمدی توزیع آب مورداستفاده قرار بگیرد.
پروژه های در حال اجرا
وقتی صحبت بر سر استفاده از فناوری بلاک چین برای مدیریت توزیع آب باشد نام استرالیا زودتر از بقیه کشورها به چشم میخورد. شهر فریمنتل (Fremantle) استرالیا برای اجرای آزمایشی طرحی آماده میشود که هدفش امکان سنجی استفاده از فناوری بلاک چین برای مدیریت آب و انرژی و توزیع آنها است.
در ملبورن نیز با مشارکت استارتآپ Civic Ledger پروژه ای برای بهبود وضعیت خریدوفروش آب با اتکا به فناوری بلاک چین در حال اجرا است.
علاوه بر این ها گروه آمریکایی فناوری پژوهشی Gensis از طراحی سیستمیبرای تصفیه آب های به هدر رفته در فرایند استخراج نفت و گاز خبر داده که در بخشی از آن از بلاک چین اتریوم برای ثبت داده های مربوط به کیفیت آب استفاده خواهد شد.
چنین سیستمیضمن افزایش احساس امنیت در میان مصرف کنندگان نسبت به کیفیت آب، در صورت کاهش کیفیت این ماده حیاتی به صورت خودکار به مدیریت خبر میدهد.
به هر حال بحران مدیریت آب در کشورهای درحال توسعه ازجمله ایران نیازمند راهکارهای مدیریتی است که بتوانند در کوتاه مدت نتیجه داشته باشند و فناوری بلاک چین یکی از همین راهکارها است. اگر از ظرفیت این فناوری استفاده نکنیم شاید در آینده نه چندان طولانی مجبور باشیم به خاطر دسترسی به آب با همدیگر بجنگیم.