
فناوری بلاکچین پتانسیل ساختارشکنی را دارد و سازمانهایی که در جستجوی این ساختارشکنی هستند باید به ارزشآفرینی، شبکهسازی و بازاریابی اعتقاد داشته باشند.
هنوز میلیونها نفر در بین ما هستند که شناخت درستی از فناوری بلاکچین ندارند و تصور اینکه یک آینده بلاکچینی چگونه میتواند باشد برایشان خیلی دور و مبهم است.
اما دراینبین شرکتهایی هم هستند که پتانسیل این فناوری را درک کردهاند و تلاش میکنند پروژههایی بر مبنای آن انجام دهند.
امروز در آیآر بلاکچین به سه مرحله مهم برای هر سازمانی اشاره میکنیم که میخواهد بخشی از جهان آینده بلاکچینی را از آن خود کند.
این سه مرحله ارزشآفرینی، شبکهسازی و بازاریابی هستند. شاید این مفاهیم برای شما آشنا و پیشپاافتاده باشند اما وقتی پای به بلاکچین به قضیه کشیده میشود مفاهیم قدیمی رنگ میبازند و تعاریف جدیدی جایگزین میشوند.
ارزشآفرینی در عرصه بلاکچین
اخیراً یک گزارش تحلیلی با عنوان «ایجاد مزیت مبتنی بر بلاکچین» منتشر شده که در آن پژوهشگران با بررسی بیشتر از 25 شبکه بلاکچین پیشنهادهایی را برای سازمانهای علاقهمند به این فناوری مطرح کردهاند.
ارزشآفرینی یکی از پیشنهادهای آنها برای سازمانها است. زمانی که عصر اینترنت تازه شروع شده بود یک شعار با کلمات مختلف اما مفهوم مشترک در فضای کسبوکارهای بزرگ شنیده میشد. «شبکه همان کامپیوتر است.»
یعنی هر سیستمی که به اینترنت، شبکه شبکهها وصل میشد قدرت بیشتری داشت. ذات بلاکچین هم درواقع مجموعهای از دستگاههای رایانهای است و در این شبکه نه لزوماً اطلاعات بلکه ارزش است که جایگاه مهمتری دارد.
پس سازمانهایی که میخواهند جایی در قطار شتابان بلاکچین داشته باشند نباید ارزش و ارزشآفرینی را فراموش کنند.
در این گزارش آمده است که سازمانها برای ارزشآفرینی بهتر است به فکر کاربردهای عینی همراه با مشوق برای شبکههای بلاکچین خودشان باشند تا اعضا برای استفاده از آنها ترغیب شوند.
پژوهشگران به سازمانها پیشنهاد میدهند برای خلق ارزش بهتر است قبل از هر صنعت دیگری طرحهای مبتنی بر بلاکچین را برای زنجیره تأمین اجرا کنند.
درواقع نقش زنجیره تأمین در رواج و تجاریسازی فناوری بلاکچین همان نقشی است که ایمیل و وب در رشد اینترنت بازی کردند.
شبکهسازی
مرحله بعدی برای شرکتهایی که میخواهند پروژههای بلاکچین را با موفقیت توسعه دهند شبکهسازی است.
یکی از چالشهای مهم در شبکهسازی که در این گزارش پژوهشی هم به آن پرداختهشده حاکمیت است. سازمانهای موفق آنهایی هستند که در اکوسیستم بلاکچین میتوانند ضمن همکاری با سایر اعضا قواعد و اصول خود را به آنها دیکته کنند.
بااینحال جذب همه اعضا در این اکوسیستم و دعوت از آنها برای نشستن دور یک میز کار دشواری است.
بنابراین مهارت شبکهسازی و ساختن ارتباطات مناسب با سایر ذینفعان برای ترویج استانداردهای متحدالشکل در این فضا بسیار حائز اهمیت است.
بازاریابی
درنهایت هیچ سازمانی نمیتواند بدون فکر به بازار محصولات بلاکچینی به سراغ توسعه آنها برود. درواقع این وجود تقاضا است که باعث رونق عرضه میشود.
مدلهای جدید کسبوکار مبتنی بر بلاکچین اگرچه وسوسهانگیز به نظر میرسند اما نمیتوان بدون بازار سازی به سراغ آنها رفت.
ساخت بازار هم وابسته به دو مرحله قبلی یعنی ارزشآفرینی و شبکهسازی است. یک سازمان پروژه مبتنی بر بلاکچین خودش را که فکر میکند دستکم بخشی از مردم روی کره زمین به آن نیاز دارند را توسعه میدهد.
سپس با حضور در انواع رویدادها و کنفرانسها یا برگزاری نشستها از سایر بازیگران کلیدی دعوت میکند و با آنها ارتباطاتی را برقرار میکند.
درنهایت هم با حضور در بازارهای مختلف و مانور دادن بر روی ویژگیهای مثبت این محصول مشتریان برای استفاده از آن تمایل نشان میدهند.
Wall Street Journal