
جدیدترین نسل از شبکههای مخابراتی (5G) امسال معرفی خواهد شد و متخصصان فناوری بلاکچین فکر میکنند ترکیب این دو با همدیگر میتواند اتفاقات شگفتانگیزی را رقم بزند.امسال شرکتهای بزرگ مخابراتی مثل AT&T و Verizon از نسل پنجم شبکههای مخابراتی رونمایی میکنند. نسل پنجم تأخیر در ارسال و دریافت پیامها را کاهش میدهد، ظرفیت ارتباطات بین دستگاهها را بالا میبرد و در کنار کاهش مصرف انرژی بخشی از هزینهها را نیز حذف میکند.
اما ترکیب نسل پنجم شبکههای مخابراتی با فناوری بلاکچین یک پتانسیل عظیم ایجاد میکند و ارزش اقتصادی وسیعی را به همراه دارد.
نسل پنجم شبکههای مخابراتی امکان ارتباط با سرعت بالا و در مقیاس وسیع میان دستگاههای هوشمند را امکانپذیر میکند و فناوری بلاکچین هم امنیت، عدم تمرکز و یکپارچگی این ارتباطها را تضمین میکند.
این یعنی شهرهای هوشمند، خودروهای خودران و خانههای مجهز به هوش مصنوعی در کنار سایر دستگاههای هوشمند پیرامون ما در نهایت میتوانند به بهترین شکل کار کنند.
در این بررسی با آیآر بلاکچین همراه باشید تا به صورت دقیقتر ترکیب فناوری بلاکچین با قابلیتهای نسل پنجم شبکههای مخابراتی را بررسی کنیم.
نسل پنجم میآید
در حال حاضر برخی از شهرهای ایالات متحده آمریکا میتوانند به صورت آزمایشی از شبکههای نسل پنجم استفاده کنند و انتظار میرود در سال 2020 تمام دنیا این امکان را داشته باشند.
از سوی دیگر شرکتهای سامسونگ، ال جی و هواوی هر کدام از تولید محصولات جدید در آینده نزدیک با امکان پشتیبانی از شبکههای نسل پنجم خبر دادهاند.
بازار مودمها هم بی تأثیر از نسل پنجم نیست و احتمالاً خیلی زود مودمهایی را خواهید دید که علاوه بر پشتیبانی از استانداردهای قبلی امکان استفاده از اینترنت خیرهکننده نسل پنجم را برای شما فراهم خواهند کرد.
خواب زمستانی اینترنت اشیا تمام میشود
کاهش تأخیر بین ارسال و دریافت پیامها، سرعت بالا، ظرفیت بیشتر و ضریب اتصال بالاتر دستگاهها با همدیگر از مزایای شبکههای نسل پنجم هستند.
همه این مزایا در لیست نیازمندی شبکههای اینترنت اشیا هم هستند. مثلاً اگر قرار باشد یخچال هوشمند شما با موبایل هوشمند شما ارتباط برقرار کند و اطلاع دهد که چه چیزی برای مهمانی امشب باید خریده شود و سپس موبایل شما با ربات درون فروشگاه ارتباط بگیرد و ربات اقلام مورد نیاز را از طریق پهباد به منزل شما برساند، به سرعت بالا، مقیاسپذیری وسیع و ضریب اتصال در شبکه نیاز است.
از طرفی یک ساختار بلاکچین اطمینان میدهد که پیامهای بین دستگاهها دستکاری نمیشود، دستگاهها به بازیگران بد تبدیل نمیشوند (این امکان در اینترنت اشیا وجود دارد) و در صورت فشار سنگین پیامها عملکرد شبکه مختل نمیشود.
استفاده از نسل پنجم شبکههای مخابراتی به حدی روی اینترنت اشیا اثر میگذارد که پژوهشگران شرکت هواوی پیشبینی کردهاند تا سال 2025 چیزی حدود 100 میلیارد دستگاه در قالب اینترنت اشیا به همدیگر متصل خواهند شد و این عدد بعد از 2025 به طور فزایندهای رشد خواهد کرد.
جایگاه فناوری بلاکچین
حتی با ویژگیهای خارقالعاده نسل پنجم شبکههای مخابراتی و اتصال میلیاردها دستگاه با همدیگر هنوز به یک بازیگر دیگری نیاز است تا این مثلث تکمیل شود.
در واقع بلاکچینها میتوانند به عنوان یک لایه زیربنایی در اینجا ایفای نقش کنند و تضادی که ممکن است بین دستگاههای هوشمند در هنگام تبادل تراکنشها ایجاد شود را با الگوریتمهای اجماع حل کرده و در ضمن قواعد بازی را به شکلی تنظیم کنند که خرابکاری و توطئه مطابق با منافع بازیگران نباشد.
همچنین ساختار غیرمتمرکز شبکههای بلاکچین باعث میشود تا فرایند مدیریت هویت دستگاهها به شیوه بهتری انجام بگیرد.
در حال حاضر دادههای هویتی مربوط به هر دستگاه هوشمند از جمله خانه، دوچرخه یا هر وسیله دیگری که عضوی از یک شبکه اینترنت اشیا است در سرورهای ابری نگهداری میشود.
همین نکته احتمال دستکاری در دادهها و یا حتی سرقت و جعل آنها را افزایش میدهد که این میتواند یک تهدید بزرگ برای انسانهایی باشد که میخواهند از این دستگاهها استفاده کنند.
اما چون یک بلاکچین غیرمتمرکز از الگوریتم درهمسازی (Hashing) و رمزنگاری نامتقارن استفاده میکند، دادههای هویتی دستگاهها فقط در یک تراکنش ثبت میشوند و چون همگان این تراکنش را تأیید کردهاند، امکان دستکاری آن در آینده وجود نخواهد داشت.
از سوی دیگر 100 میلیارد دستگاهی که قرار است از طریق اینترنت اشیا و با کمک نسل پنجم شبکههای ارتباطی با همدیگر در تعامل باشند، به همین میزان دادههای تراکنشی تولید میکنند.
این دادهها به یک فضای غیرمتمرکز و مقیاسپذیر نیاز دارند و اگر چه بلاکچین بهترین انتخاب است اما هنوز خیلی از شبکههای بلاکچینی نتوانستهاند مشکل مقیاسپذیری را به طور کامل حل کنند.
برخی کارشناسان با اتخاذ رویکرد زنجیرههای جانبی (Side chains) معتقدند که میتوان تراکنشها را با پروتکل لایتنینگ یا با پروتکلهای مشابه به لایه دوم منتقل کرد تا از آن طریق حجم دادههای موجود در بلاکچین و سرعت تراکنشها را افزایش دهد.
اما باز هم چون دادههای هویتی هر دستگاه هوشمند باید به نحوی در زنجیره اصلی به ثبت رسیده باشد، نیاز به بلاکچینی است که بتواند در هر ثانیه دهها هزار تراکنش را پردازش نماید که چنین چیزی فعلاً وجود ندارد.
البته توسعهدهندگان شبکههای بلاکچین هم نسبت به این معضل بی تفاوت نیستند. مثلاً اتریوم با توسعه راهکار پلاسما و تکنیک شاردینگ تلاش میکند مقیاسپذیری را افزایش دهد یا بیتکوین کش ایبیسی با بیشتر کردن ظرفیت هر بلوک در جستجوی همین هدف است و سازندگان بیت کوین هم که این روزها برای مقیاسپذیری شدیداً روی پروتکل لایتنینگ حساب میکنند.
نام دیگری که همیشه در کنار بلاکچین شنیده میشود قراردادهای هوشمند است. قراردادهای هوشمند از اوراکلها استفاده میکنند و نقش اوراکلها انتقال اطلاعات از منابع خارجی به این قراردادها است.
بلوغ نسل پنجم شبکههای مخابراتی به معنی افزایش سرعت تبادل اطلاعات میان اوراکل و قرارداد هوشمند است و این خودش تقاضای بازار برای قراردادهای هوشمند را افزایش میدهد.
یکی از دیگر مزایای نسل پنجم افزایش پوشش شبکههای بلاکچین از لحاظ تعداد اعضا است. در واقع اینترنت فوق سریع نسل پنجم میزان گرههای موجود در بلاکچینهای عمومی را افزایش میدهد.
به علاوه با کاهش تأخیر در ارسال و دریافت تراکنشها، توسعه دهندگان گزینههای بیشتری برای کاهش زمان شکلگیری بلوکها در شبکههای بلاکچین دارند و این به معنی افزایش سرعت تراکنشها در قالب نسل پنجم شبکههای ارتباطی است.
جمعبندی
نسلهای سوم و چهارم شبکههای مخابراتی میزان نفوذ اینترنت در زندگی ما را افزایش دادند و حالا با ظهور نسل پنجم نوبت قدرتنمایی اینترنت اشیا است.
حالا اگر فناوری بلاکچین را هم به این مجموعه اضافه کنید، محصول نهایی ترکیبی از امنیت، مقیاسپذیری، سرعت و سهولت است که میتواند جهان هوشمندی که استیون اسپیلبرگ در فیلم هوش مصنوعی برای ما به تصویر کشیده بود را به واقعیت تبدیل کند.
Cointelegraph