
هیئت ثبات اقتصادی (FSB) گزارشی درباره وضعیت رگولاتوری رمز ارز و نحوه رفتار قانونگذاران در برابر این پدیده منتشر کرده است.منظور از رگولاتوری، وضع برخی قوانین و دستورالعملها برای فعالیتهای گوناگون است. مثلاً در ایران سازمانی به نام تنظیم مقررات رادیویی وجود دارد که بر رفتار اپراتورهای تلفن همراه نظارت میکند.
در دنیای بلاکچین و رمز ارز هم، نیازمند به رگولاتوری هستیم، البته این قوانین و دستورالعملها نباید به شکلی باشد که خلاقیت را محدود کند و موجب ترس از کارآفرینی شود.
در این نوشتار با آی آر بلاکچین همراه باشید تا به وضعیت رگولاتوری رمز ارز در پنج کشور هند، ژاپن، کره جنوبی، سنگاپور و چین نگاهی داشته باشیم.
هند
هیئت ثبات اقتصادی که اعضای آن در نشستهای گروه هفت هم حضور دارند فقط بانک مرکزی هند را بهعنوان نهاد قانونگذار در حوزه رمز ارز به رسمیت میشناسد.
بانک مرکزی هند در جدیدترین موضعگیری خود اعلام کرده مؤسسات مالی حق ارائه یا استفاده از خدمات رمز ارزی را ندارند.
بااینحال دولت هند از کمیسیون صرافی و اوراق بهادار و وزارت امور اقتصادی این کشور نیز دعوت کرده تا در تدوین لایحه قانونی رمز ارز در این کشور همکاری کنند.
بر اساس زمانبندی قبلی قرار بود این لایحه قانونی تا 29 مارس به دیوان عالی این کشور ارائه شود که بعداً بررسی آن تا ماه جولای به تأخیر افتاد.
ژاپن
در سوی دیگر طیف رگولاتوری رمز ارز میتوان به ژاپن نگاه کرد. مسئولان کشور آفتاب تابان در آوریل 2017 رمز ارزها را بهعنوان شیوه پرداخت به رسمیت شناختند.
در ژاپن مسئولیت اصلی رگولاتوری فضای رمز ارز بر عهده نهاد خدمات مالی (FSA) است. تمام پلتفرمهای صرافی و ارائه مجوز به آنها زیر نظر این نهاد قرار دارد.
این نهاد مالی در تعیین سیاستهای جهانی در حوزه داراییهای رمز ارزی هم مشارکت میکند و در حال حاضر مشغول تعیین سیاستهایی برای عرضه سکه آغازین (ICO) است.
علاوه بر نهاد خدمات مالی ژاپن، دو موسسه دولتی دیگر در ژاپن اعم از بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی نیز در امر تدوین رگولاتوری رمز ارز مؤثر هستند.
بانک مرکزی ژاپن در سال 2016 یک مرکز فینتک تأسیس کرده که وظیفه آن بررسی فناوریهای پیرامون رمز ارز و تاثیرگذاری آنها بر روی شرایط اقتصادی – مالی ژاپن است.
از سوی دیگر وزارت امور اقتصادی ژاپن مسئولیت نظارت بر عملکرد داراییهای رمز ارزی را بر عهده گرفت است و مخصوصاً در زمینه مالیات فعال است.
کره جنوبی
در کره جنوبی سه نهاد در فرایند رگولاتوری رمز ارز مشارکت دارند که اصلیترین و مهمترین آنها کمیسیون خدمات مالی (FSC) است.
بااینحال نهاد ارائهدهنده خدمات نظارتی بر امور مالی (FSS) در کره جنوبی، موارد کلاهبرداری (اسکم) را کشف میکند و حقوق مصرفکنندگان در عرصه فعالیتهای رمز ارزی را حفظ میکند.
در پایان سال 2017 این دو نهاد در یک همکاری مشترک مجموعهای از رهنمودها و ابزارهای ارزیابی رمز ارز را ارائه دادند.
از آن زمان تاکنون کسبوکارهای این کشور از ایجاد ICO منع شدهاند و شش لایحه پیشنهادی که به مجلس ملی این کشور ارائه شده هنوز رأی نیاوردهاند.
قانونگذاران کره جنوبی بر روی بحث شناخت مشتری (KYC) هم کار کردند و سیستمی طراحی کردند تا افراد نتوانند بهصورت محرمانه رمز ارز معامله کنند.
همچنین سازمان اطلاعات مالی این کشور یک دستورنامه برای همه بانکها طراحی کرده تا در دام پولشویی احتمالی با تراکنشهای رمز ارزی نیفتند.
در نهایت بانک مرکزی کره جنوبی بیشتر یک رسالت قانونی – آموزشی را در پیشگرفته و شرایط را برای توسعه رمز ارز هموار کرده است.
سنگاپور
تنها نهاد رسمی سنگاپور که از طرف هیئت ثبات اقتصادی وابسته به گروه بیست به رسمیت شناختهشده و میتواند در حوزه رگولاتوری رمز ارز فعالیت کند، نهاد پولی – مالی سنگاپور در بانک مرکزی این کشور است.
این نهاد دولتی نحوه رویکرد بانکها، شرکتهای بیمه و صاحبان دارایی به رمز ارز را مورد نظارت قرار میدهد.
علاوه بر این نظارت، نهاد پولی – مالی سنگاپور سعی میکند اشراف اطلاعاتی خودش نسبت به بازارهای دخیل در رمز ارز را افزایش دهد.
در حال حاضر نهاد پولی – مالی این کشور آسیایی به کسبوکارهای رمز ارزی مثل شرکتهای ارائهدهنده راهکارهای پرداخت نگاه میکند.
چین
چین در روزهای آغازین بیتکوین یکی از دوستداشتنیترین مکانها برای هواداران این رمز ارز بود؛ اما رفتهرفته دولتمردان چینی بلاکچین را بیشتر از بیتکوین پسندیدند.
فعالیت صرافیهای رمز ارزی در سال 2017 ممنوع شد. از همان زمان اداره فضای مجازی چین نظارت بر فعالیتهای رمز ارزی را برعهدهگرفته است.
وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چین وبسایتهای غیرقانونی مرتبط با رمز ارز در این کشور را تعطیل میکند و وزارت امنیت عمومی با طرحهای هرمی و یا افزایش سرمایههای غیرقانونی مبارزه میکنند.
نهاد چینی دیگری که بهنوعی در رگولاتوری رمز ارز دخالت میکند کمیسیون رگولاتوری خدمات بیمهای و بانکداری است که بهصورت موشکافانه رشد داراییهای رمز ارزی را تحت نظر قرار میدهد.
همچنین کمیسیون رگولاتوری اوراق بهادار که با صدور غیرقانونی اوراق قرضه در این کشور مقابله میکند اکنون بهصورت جدی درباره اوراق بهادار به شکل رمز ارز تحقیق میکند.
news.bitcoin