
بعد از رشد سریع رمز ارزها در سال جاری میلادی ازجمله رسیدن بیت کوین به 11000 دلار، دنیا به فناوری زیرساخت این رمز ارزها یعنی بلاک چین عکس العمل نشان میدهد.
چگونه زنجیره و بلوک ها به بلاک چین تبدیل میشود؟
اکنون ایده یک شبکه بلاک چینی چندان جدید نیست. درواقع از زمانی که مدل مفهومیبیت کوین در سال 2009 ارائه شد، اصطلاح بلاک چین (Blockchain) هم همراه با آن معرفی شد.
این اصطلاح به یک دفترکل توزیع شده و غیرمتمرکز اشاره دارد که عمدتاً برای ره گیری گونه خاصی از داده ها در ترتیب زمانی مورداستفاده قرار میگیرد.
یک شبکه بلاک چینی با تخصیص بلوک های انفرادی که میتوانند مقدار مشخصی از داده ها را در خود نگهداری کنند کار میکند.
زمانی که ظرفیت هر بلوک تکمیل شد به صورت رمزنگاری شده به بلوک دیگری متصل میشود و در سراسر این فرایند یک تابع درهم ساز (Hashing Function) استفاده میشود تا نسبیت بین بلوک ها مشخص شود.
درنهایت گروهی از این بلوک ها یک دفترکل بلاک چینی را شکل میدهند.
نسخه ای از این دفترکل بر روی بسیاری از رایانه های جهان نصب میشوند و هر تغییر بر روی دفترکل در تمام رایانه ها ثبت میشود و البته قابل ره گیری است.
بررسی انتقادی و تلاش هایی برای پذیرش فناوری بلاک چین
فناوری بلاک چین (بلاک چین) شبیه به هر فناوری نوین دیگر دائماً دستخوش تغییر و تحولات جدید میشود.
همین نکته باعث شده که از ماهیت اصلی این فناوری تا حدودی غفلت شود. حتی مشکل پیچیدگی درک فناوری بلاک چین هم بیشتر به همین جریان سریع تغییر و تحولات پیرامونی آن نسبت داده میشود.
از همین رو میتوان گفت محبوبیت روزافزون فناوری بلاک چین (بلاک چین) در میان استارتآپ ها نمونه ای از همین هیاهوی ایجادشده پیرامون فناوری است که البته با پاسخ مثبت از طرف سرمایه گذاران هم روبه رو شده است.
اما از سوی دیگر سازمان های چندملیتی ازجمله ویزا (VISA) و مسترکارد (MasterCard) هنوز در حال آزمایش پتانسیل های فناوری بلاک چین هستند و بااینکه هرکدام شبکه های بلاک چینی خودشان رادارند اما این شبکه ها برای مشتریان شان قابل دسترس نیست.
بازار آسیا هم با افت وخیزهایی که گهگاه دارد نشان داده که به توسعه کاربردهای فناوری بلاک چین (بلاک چین) علاقه مند است.
در قاره کهن به طور مشخص میتوان از چین، کره جنوبی و ژاپن به عنوان بازارهای اصلی پذیرش این فناوری نام برد.
آزمون وخطا برای فناوری در حال رشد
بازیگران بازارهای ملل مختلف اینک این امکان رادارند تا فناوری بلاک چین را به هر سیستمیکه بر پایه اعتماد متقابل استوارشده و نیاز به تأیید از طرف یک هسته مرکزی دارد انتقال دهند.
همین نکته یکی دیگر از دلایلی است که باعث گسترش روزافزون تمایل سرمایه گذاران به فناوری بلاک چین (بلاک چین) شده است.
با این همه انتظار پذیرش این فناوری در مقیاس انبوه توسط کسب وکارهای مختلف در آینده کوتاه مدت بعید به نظر میرسد.
این موضوع دقیقاً شبیه به سال های اول ظهور اینترنت است که خیلی از کسب وکارها تا مدت ها ارزش این فناوری را زیر سؤال میبردند تا اینکه بالاخره پذیرش آن را شروع کردند.
این فرایند اگرچه دردآور است اما مرحله مهمیاز تکوین هر فناوری است که به بلوغ همه جانبه آن کمک میکند.
فناوری بلاک چین (بلاک چین) هم اکنون در این مرحله به سر میبرد و نمیتوان با اطمینان گفت که سال آینده، پنج سال آینده یا ده سال آینده به مرحله پذیرش انبوه میرسد اما میتوان با قطعیت بیان کرد که وقتی آن لحظه فرابرسد تأثیرات گسترده ای بر روی انواع صنایع خواهد داشت.