
رمزارز نِم یک رمزارز توزیع شده با علامت XEM در بستر بلاک چین است که در 31 مارس 2015 به دنیای ارزهای دیجیتال پا گذاشت.
نِم که با استفاده از جاوا طراحی شده و دارای یک نسخه C++ نیز هست به عنوان یک توزیع گسترده عمل میکند و از همین رو ویژگی های جدیدی از قبیل عدم اقتباس از سایر ارزهای دیجیتال، نام گذاری بر روی دارایی ها، موزاییک، الگوریتم اثبات ارزشمندی، حساب های چند امضایی، برداشت (استخراج)، پیام رسانی رمزگذاری شده و نظام محبوبیت سنجی Eigentrust++ را به بلاک چین اضافه کرده است.
نرم افزار NEM در بستر یک بلاک چین تجاری بانام Mijin کار میکند که توسط برخی از مؤسسات مالی و شرکت های خصوصی در ژاپن و در سطح بین المللی مورداستفاده قرارگرفته است.
ویژگی ها
عدم اقتباس از سایر ارزهای دیجیتال
نِم بر اساس یک تلاش برنامه نویسی منحصربه فرد در محیط جاوا به وجود آمده و کد منبع آن از سایر رمزارزها اقتباس نشده است.
الگوریتم غالب در نِم اثبات ارزشمندی است درحالی که همتایان قبلی اش بیشتر از الگوریتم اثبات کار استفاده کرده اند. نسخه کارخواه (Client) نِم بر روی یک سرور و زیرساخت های آن بر روی سرور دیگر میزبانی میشوند که باعث شده کاربران با امکانات سخت افزاری کمتر بتوانند بدون نیاز به اجرای یک نسخه کامل از پلتفرم بلاک چینی نِم از آن استفاده کنند.
سازندگان نِم برای اینکه نحوه کارکرد مورد دستکاری قرار نگیرد سرور حاوی اطلاعات زیرساختی را در اختیار عموم قرار نداده اند اما سرور مربوط به نسخه کارخواه در گیت هاب (Github) در اختیار همگان قرار داده شده تا در صورت لزوم توسعه داده شود.
نام گذاری بر روی دارایی ها
در نِم قابلیتی طراحی شده است که کاربران با استفاده از آن میتوانند نام های مختلفی بر روی دارایی های خود بگذارند و آن ها را در سطوح مختلف طبقه بندی کنند.
اگر XEM کافی در حساب کاربر وجود داشته باشد محدودیت در تعداد دسته بندی ها لحاظ نمیشود. این امکان همچنین به ساخت یک نظام محبوبیت سنجی قوی تر برای موزاییک که در ادامه توضیح آن میآید نیز کمک میکند.
موزاییک ها در رمزارز نِم
موزاییک ها شکل خاصی از دارایی هستند که درون آن ها اطلاعاتی از قبیل قابلیت انتقال، مقدار کارمزد، شرح جزئیات و … قرارگرفته است.
برای مثال اگر هدف از ایجاد دارایی کمک به حفاظت و مراقبت از حیوانات باشد میتوان آن را به شکل یک توضیح مختصر ثبت کرد. همچنین اگر قرار باشد از هر تراکنش یا یک دارایی خاص مقداری از آن به عنوان کارمزد به فرد سوم تعلق بگیرد این موضوع در قالب یک موزاییک به آن دارایی متصل میشود.
الگوریتم اثبات ارزشمندی
کارکرد اصلی همه الگوریتم های رمزارزها از قبیل اثبات کار، اثبات سهام یا همین اثبات ارزشمندی کمک به حفظ یک ترتیب درست در هنگام انتخاب بلوک ها است.
به عبارت دیگر آن ها روش هایی برای اجماع و تأیید هویت یک بلوک در هنگام برداشت هستند. اهمیت مسئله زمانی بیشتر میشود که به مسائلی مثل کلاه برداری مالی با استفاده از ارزهای رمز پایه فکر کنیم. سازندگان نِم نیز به همین مسئله اندیشده اند و برای حل آن الگوریتم اثبات ارزشمندی را معرفی کرده اند. سازندگان نم معتقدند که سایر الگوریتم ها به درستی از انجام وظیفه خود برنمیآیند که نتیجه آن عدم توزیع مناسب ثروت و تملک حجم زیادی از نقدینگی در اختیار یک گروه کوچک است. درحالی که الگوریتم اثبات ارزشمندی به نحوی طراحی شده که پول بر اساس میزان موجودی حساب و تعداد تراکنش های دریافتی و ارسالی بین افراد تقسیم شود. به تعبیر دیگر افرادی که فعالانه به گردش مالی کمک میکنند باعث پیشرفت اقتصاد و نِم میشوند و درنتیجه پاداش هم میگیرند.
حساب های چند امضایی
حساب های چند امضایی اصلاً مفهوم جدیدی نیستند و خیلی قبل تر از ظهور ارزهای دیجیتال و پیدایش بلاک چین این سیستم در بانک ها استفاده میشده و البته هنوز هم در شرکت ها و موسسه های کوچک کاربرد دارد.
رمزارز نِم نیز به مصرف کنندگان امکان میدهد تا حساب های منفرد خود را به حساب های جمعی تبدیل کنند که استفاده از موجودی آن ها را منوط به امضای چند نفر میکند. یک حساب میتواند از 2 تا 64 دارنده را شامل شود.
البته استفاده از حساب های چند امضایی مشکلاتی هم دارد که ازجمله آن ها میتوان به محدودیت کامل حساب اولیه در برداشت پول و بلوکه شدن تمام پول در صورت از بین رفتن کلیدهای بیشتر از یک نفر از امضاکنندگان حساب اشاره کرد.
برداشت (استخراج) رمزارز نِم
عمل برداشت در نِم را میتوان معادل عمل استخراج در بیت کوین دانست. اما در معنای خاص منظور از برداشت ساخت بلوک های جدید و برداشت کارمزدهای بلوک به نفع ایجادکننده بلوک است.
البته در رمزارز نِم برای تأیید بلوک های ساخته شده دوباره از الگوریتم اثبات ارزش استفاده میشود به علاوه در حساب شخص ایجادکننده باید 10 هزار XEM وجود داشته باشد. برای تفهیم بیشتر فرایند برداشت در نِم فرض کنید رایانه شما با عینکی که زده دائماً شبکه بلاک چین را زیر نظر دارد و هنگامیکه رایانه شما میبیند که یک نفر در حال پول خرج کردن است به رایانه دیگری اطلاع میدهد و آن رایانه هم رایانه دیگری را خبر میکند تا جایی که همه رایانه ها از این قضیه خبردار میشوند.
اکنون همه میتوانند تأیید کنند که یک نفر بخشی از پولش را به کس دیگری ارسال کرده و همچنین همه توافق دارند که ارسال کننده چه شخصی است. زمانی که رایانه شما در حال انجام این کار است این شانس وجود دارد که با اضافه کردن بلوک های جدید که حاوی اطلاعات تراکنش های جدید هستند، شما صاحب کارمزد آن ها شوید البته به شرطی که شما جزو افراد ارزشمند در شبکه XEM باشید.
پیام رسانی رمزگذاری شده
یکی دیگر از قابلیت های رمزارز نِم ارسال پیام همراه با هر تراکنش ارسالی است. این پیام ها میتوانند ایمن، معمولی یا در قالب کدهای هگزان باشند که این مورد آخر معمولاً مورداستفاده برنامه نویسان قرار میگیرد. این پیام ها به هر آدرس موجود در شبکه میتوانند ارسال شوند و ضمن اینکه هزینه اضافی به افراد تحمیل نمیکنند بر روی سایر برنامه هایی که بر بستر بلاک چین باشند نیز کارایی دارند.
نظام محبوبیت سنجی Eigentrust++
این نظام بر اساس الگوریتمیبا نام مشترک بناشده است. درواقع مسئولان NEM که به ضعف اثبات صلاحیت گره ها از طریق کار آن ها پی برده بودند از الگوریتم Eigentrust++ برای نظارت بر شبکه و گره ها استفاده کردند.
در این نظام کیفیت عملکرد هر گره ارزشمند است و بر این اساس به آن گره اعتماد میشود. البته باید ذکر کرد که این الگوریتم خودش از الگوریتم Eigentrust مستخرج شده با این تفاوت که نقاط ضعف آن را برطرف کرده و بر نقاط قوت اش افزوده است.
رابطه بین رمزارز نِم و Mijin
Mijin یک بلاک چین خصوصی است که در آن دسترسی همگانی فراهم نشده است و هر کاربر برای ورود باید اجازه بگیرد.
بلاک چین Mijin هم مثل سایر همتایان خود خدمات کم وبیش مشابهی را ارائه میدهد با این تفاوت که تمرکز بیشتری بر روی مدیریت دارایی ها، نظام های پرداخت و نظام های قرارداد دارد. گروه مشترکی که بر روی توسعه Mijin و نِم کار میکنند مدعی هستند که این بلاک چین توانایی کاهش 90 درصدی هزینه های مؤسسات بانکی را دارد ضمن اینکه بانکداری ایمن به شکل واقعی اجرا میشود و ویژگی های مشترکی که بین نِم و Mijin وجود دارد باعث میشود تا راحت تر بتوان این ادعا را پذیرفت.
به هرحال Mijin محصول دیگری از گروه سازنده نِم است که با همان اصالت در کد نویسی و سرعت در ارائه خدمات طراحی شده و به نوعی مکمل این ارز دیجیتال است.
از کجا باید شروع کنم؟
همانند سایر ارزهای رمز پایه رمزارز نِم نیز به نحوی طراحی شده که به سهولت قابل استفاده باشد. بنابراین کاربران میتوانند از امکانات آن بر روی سیستم عامل های ویندوز و مک و یا نسخه تحت وب استفاده کنند.
نسخه ویندوزی نِم برای اینکه بتواند درست کار کند احتیاج به آخرین نسخه جاوا و سیستم 64 بیتی دارد البته برنامه نویسان نِم یک نسخه مجزا نیز برای کسانی که این پیش نیازهای نرم افزاری را ندارند آماده کرده اند. به هرحال برای داشتن نِم بر روی ویندوز و مک نیازمند دانلود برنامه آن هستید که از روی سایت رمزارز نِم قابل دسترس است.
بعد از نصب برنامه امکان استفاده از هر دو سرور زیرساختاری و کارخواهی (client) فراهم میشود. اما پیشنهاد خود سازندگان نِم این است که شما از کیف پول الکترونیکی تحت وب آن استفاده کنید که نیازی به دانش قبلی و خبرگی ندارد. این کیف پول که به نام Lightwallet نامیده میشود امکان تخصیص درگاه به صاحبان فروشگاه های اینترنتی را هم فراهم کرده تا دریافت پول از خریداران را بر روی سایت فروشگاه های خود با سهولت بیشتری انجام دهند.
جمع بندی
رمزارز نِم در سال 2015 به جامعه مصرف کنندگان ارزهای دیجیتال و استارتآپ های بلاک چینی معرفی شد. سازندگان نِم از ابتدا تصمیم گرفتند تا محصول متفاوتی را ارائه دهند برای همین هیچ کدام از کدهای نوشته شده در این پروژه اقتباسی نیستند.
آن ها همچنین ویژگی هایی مثل موزاییک و امکان پیام رسانی را در اختیار کاربران قرار داده اند که به این نوگرایی جلوه بیشتری داده است. در کنار سایر ویژگی ها مثل نام گذاری بر روی دارایی ها، الگوریتم اثبات ارزشمندی، حساب های چند امضایی، برداشت (استخراج) و نظام محبوبیت سنجی Eigentrust++، نم یک بلاک چین خصوصی به نام Mijin را نیز توسعه داده و مدعی است که تا 90 درصد هزینه های مؤسسات بانکی را کاهش میدهد و سطح بانکداری ایمن را ارتقا میدهد. نم باارزش بازاری بیشتر از 2 میلیارد دلار توانسته در میان چهار رمزارز میلیاردی دیگر قرار بگیرد و امیدوار است که این سهم بازار را هرروز بیشتر از گذشته افزایش دهد.
مرتضی پوربخشی
2017/12/03 در 01:11
با سلام. ببخشید در مورد قسمت اثبات ارزشمندی یه خورده به مشکل خوردم تو این مقاله.ایا این هم روش هم روشی هستش همانند روش اثبات کار یا روش اثبات سهام ؟
بهرام کیانی
2017/12/05 در 11:03
سلام مرتضی
اثبات ارزشمندی یا اعتبار با نام انگلیسی Proof of Importance یا به اختصار POI در واقع از روش اثبات سهام گرفته شده با این تفاوت که صرفا به میزان موجودی حساب افراد نگاه نمی کنه بلکه از سه عنصر ۱- میزان موجودی حساب، ۲- میزان خالص تعداد زم (XEM) که از حساب به دیگران ارسال شده و ۳- چه افرادی به شما زم (XEM) ارسال کرده اند همزمان استفاده میکنه تا چیزی به اسم امتیاز ارزشمندی را محاسبه بکنه. در واقع با این الگوریتم جدید قرار هست که عدالت بیشتری در توزیع ثروت در ساختار رمزارز نم (NEM) اتفاق بیفته.